Pompierii și salvatorii SMURD au fost la datorie și în weekendul prilejuit de sărbătoarea Rusaliilor pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local.
Astfel, în zilele de sâmbătă și duminică au avut 51 de intervenții. Mare parte din misiunile gestionate de pompierii botoșăneni a constat în cazuri pentru acordarea primului ajutor calificat, ceea ce înseamnă 25 de astfel de situații.
S-a intervenit și pentru salvarea unei persoane dintr-o fântână și înlăturarea pericolului de incendiu în urma producerii unui accident rutier.
În urma ploilor abundente ce au căzut sâmbătă după-amiază și a vântului puternic, echipajele ISU Botoșani au fost solicitate să intervină în șapte situații de urgență. Este vorba de înlăturarea unor copaci doborâți de vânt, a unui paratrasnet, dar și a unor elemente din structura a două acoperișuri.
Toate evenimentele s-au produs în municipiul Botoşani si nu s-au soldat cu pagube materiale însemnate.
La aceste evenimente se adaugă patru activități de verificare a secției ATI de la Spitalul de Urgență Județean „Mavromati” Botoșani, nouă misiuni în sprijinul refugiaților, o misiune de asanare a unei fântâni, una pentru transportul unei persoane supraponderale și una pentru deblocarea ușii de acces într-un apartament unde o persoană avea nevoie de îngrijiri medicale de urgență.
Totodată, pompierii au asigurat măsurile de prevenire a unei situații de urgență pe timpul aterizării/decolării elicopterului SMURD.
Cea mai dificilă intervenție a fost cea pentru salvarea unei femei dintr-o fântână adâncă de aproximativ șase metri. Evenimentul s-a înregistrat în comuna Mileanca duminică, la prânz. La fața locului au ajuns pompierii din cadrul Punctului de Lucru Darabani, cu accesorii specifice, dar și un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Dorohoi, care se întorcea din misiune de la Rădăuți Prut.
Unul dintre salvatori a coborât în fântână și, ajutat de colegi, a reușit să o aducă pe femeie la suprafață. Aceasta era în hipotermie, dar conștientă. A fost preluată de echipajul Serviciului Județean de Ambulanță aflat la fața locului și transportată la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24 pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro