Poliţiştii şi jandarmii, campanie printre botoşăneni cu vot ilegal la urne

 

Sub sloganul „Votează legal! Mita şi votul ilegal înseamnă închisoare!” Ministerul Administraţiei şi Internelor, prin structurile sale teritoriale, desfăşoară campania de informare şi conştientizare a cetăţenilor cu privire la sancţiunile  prevăzute pentru încălcarea legislaţiei referendumului, în scopul asigurării unui proces de votare legal.

În acest context, astăzi, 26 iulie 2012, poliţiştii, poliţiştii de frontieră, pompierii şi jandarmii botoşăneni au acţionat împreună în zonele a două pieţe agro-alimentare din municipiul Botoşani, în Parcul Mihai Eminescu, pe Pietonalul Unirii sau pe arterele intens circulate din municipiu, în scopul informării unui număr cât mai mare de cetăţeni cu privire la infracţiunile şi contravenţiile prevăzute pentru încălcarea legislaţiei în vigoare.
Reprezentanţii Ministerului Administraţiei şi Internelor au înmânat cetăţenilor cu drept de vot, peste 550 de pliante informative, explicându-le totodată acestora care sunt sancţiunile la care se expun, în cazul eludării normelor prevăzute de Legea nr.3/2000.
De asemenea, oamenii au fost îndrumaţi să sesizeze de îndată la numărul 112 orice încălcare a legislaţiei electorale.
ATENŢIE !
MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR REAMINTEŞTE CETĂŢENILOR CU DREPT DE VOT :

În cazul în care, în ziua referendumului vă aflaţi în altă localitate decât cea în care sunteţi înscris în lista electorală, puteţi vota  pe o listă suplimentară, pe baza actului de identitate sau a adeverinţei care ţine loc de act de identitate ( art.21, Legea nr.3/2000).
Autorităţile au prevăzut măsuri pentru a depista fraudele electorale, iar cetăţenii care săvârşesc asemenea fapte vor suporta rigorile legii. Astfel, legea prevede termenul de 60 de zile de la data referendumului, în care  Biroul Electoral Central va înainta copiile listelor electorale permanente respectiv tabelele electorale utilizate în cadrul secţiilor de votare, Autorităţii Electorale Permanente. Acestea vor fi verificate în vederea depistării eventualelor voturi multiple si se vor sesiza organele de urmărire penală in cazul persoanelor care au votat de mai multe ori (art.43 din Legea nr.3/2000).
ART. 54 din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului prevede că mita electorală, cât şi fapta alegatorului care votează de mai multe ori în ziua referendumului, se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
Activităţile de informare şi conştientizare a botoşănenilor cu privire la consecinţele votului ilegal şi ale mitei electorale vor continua şi în ultimele două zile premergătoare desfăşurării referendumului.