Poliţiştii botoşăneni „au luat urma” câinilor periculoşi din judeţ

 

Timp de aproximativ o lună de zile, respectiv în intervalul 19 martie – 19 aprilie 2012, poliţiştii din structurile de ordine publică ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani au desfăşurat o acţiune la nivel judeţean, pe linia respectării prevederilor legale de către persoanele ce deţin câini periculoşi sau agresivi. Cu această ocazie au fost aplicate 5 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 700 de lei, conform normativelor privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi. Au fost luaţi în evidenţă peste 90 câini din categoria celor periculoşi sau agresivi, din care 5 din rasa Pit Bull.

Poliţiştii au mai constatat faptul că prin intermediul internetului sunt comercializaţi câinii de rasă periculoasă, respectiv Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor.
Precizăm că importul şi comercializarea acestor rase constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 2 ani şi confiscarea lor. De asemenea, aceste rase vor fi obligatoriu sterilizate. Din categoria a II-a, fac parte câinii din rasele  American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor”, se arată într-un comunicat remis de IPJ.
Conform legislaţiei în vigoare, deţinătorii de câini din categoriile menţionate sunt obligaţi să aibă vârsta minimă de 18 ani, să aibă capacitate deplină de exerciţiu şi să nu fi fost condamnaţi pentru săvârşirea unor infracţiuni contra persoanei.
Proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor din categoriile specificate anterior au obligaţia să înregistreze câinii la Asociaţia Chinologică Română şi să inscripţioneze în mod vizibil, la intrarea în apartament sau în imobil ori împrejmuirea aferentă imobilului respectiv, avertismentul „Câine periculos” sau, după caz, „Câine agresiv”, printr-o plăcuţă având dimensiunile de cel puţin  15x 25 cm.
Proprietarii acestor categorii de câini au obligaţia să depună la sediul poliţiei în a cărei rază este situat imobilul în care este deţinut câinele, o adeverinţă în fotocopie, eliberată de Asociaţia Chinologică Română din care să rezulte încadrarea câinelui în categoriile sus menţionate, precum şi o declaraţie pe propria răspundere cuprinzând următoarele date:
a) numărul de identificare al câinelui, aplicat prin tatuare sau microcip;
b) efectuarea vaccinării antirabice şi a rapelurilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
c) efectuarea sterilizării câinilor din categoria I
d) existenţa unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de câini