Poeziile lui Mihai Eminescu recitate în mai multe limbi străine la Colegiul Laurian – FOTOGALERIE

Mai multe activități culturale au fost organizate la Colegiul AT Laurian din municipiul reședință de județ.

 

„Este foarte greu să organizezi un proiect despre Eminescu pentru că ai sentimentul că s-a spus tot, dar realizezi că, de fiecare dată, încă mai sunt și mai rămân multe, foarte multe de spus. Eminescu e parte integrantă a neamului românesc și o carte de vizită a poporului român. Eminescu înseamnă geniu și este o dovadă în plus că Dumnezeu ne iubește.’’, declara zilele trecute Dediu Maria – Magdalena, coordonatorul  proiectului intitulat ,, Eminescu, geniul etern’’, derulat în intervalul 14-16 ianuarie, în Colegiul Național ,,A.T. Laurian’.

 

Desfășurat în colaborare cu profesorii Rîznic Cristina, Mighiu Rodica, Tomiță Liliana și Crețu Elena și cu participarea elevilor din clasele de gimnaziu și de liceu., proiectul s-a derulat pentru a celebra viața și opera Lui Mihai Eminescu și a inclus o serie de activități, precum vizita la statuile din parcul Mihai Eminescu, un atelier de scriere creativă, o expoziție de fotografie și un concurs de cunoștințe despre personalitatea poetului, pasiunile, preocupările, studiile, ocupațiile, relațiile de prietenie cu alte personalități literare contemporane.

 

Activitatea desfășurată pe 15 ianuarie, spre exemplu, i-a avut ca actori principali pe elevii clasei a IX-a G și a inclus o succintă prezentare a unor aspecte interesante din biografia marelui poet și evocarea celor mai importante momente din viața acestuia.

 

Laurienii au citit diferite poeme eminesciene, în limbile engleză, franceză, latină, italiană, portugheză, germană și greacă, s-a recitat poezia de debut a poetului - ,, De-aș avea’’, publicată în revista ,, Familia’’, în anul 1866, și primită cu mare entuziasm de către directorul publicației, Iosif Vulcan, cel care a schimbat numele poetului din Eminovici în Eminescu.

 

De asemenea, s-a citit, în limba română,  poemul „Luceafărul’’ și alte opere reprezentative pentru anumite etape din creația poetului nepereche.  Elevii au citit și ultima poezie, scrisă de poet cu doar câteva ore înainte ca poetul să treacă în neființă, poezia ,,Stelele-n cer’’.