Poetul nepereche, teorie privind progresul României: Neutralizarea politicienilor de meserie & trădători de neam

În articolele sale din ziarul „Timpul“ şi în multele sale însemnări personale, poetul Mihai Eminescu a elaborat o teorie privind progresul şi dezvoltarea durabilă a României. Potrivit Adevărul, realitatea prezentată de Eminescu, seamănă în anumite privinţe izbitor cu ceea ce se întâmplă în România de astăzi.

 

Poetul Mihai Eminescu nu a fost doar un scriitor de geniu, dar şi un cunoscut şi talentat jurnalist la sfârşitul de secol XIX, lucrând la ziarul „Timpul“. Eminescu studiase filosofia, istoria, mecanica, matematica şi chiar medicina, la care se adăuga cunoaşterea mai multor limbi străine. Toate l-au ajutat, arată specialiştii, să creeze radiografii precise ale societăţii în care trăia, deşi avea şi articole controversate. Puţini ştiu însă că Eminescu, în articolele şi însemnările sale, elaborase o adevărată teorie privind modul de conducere şi mai ales privind elementele care ar fi dus la progresul României. Totodată, Eminescu, în special în articolele sale, critica societatea românească a vremurilor sale, care se aseamănă mult cu cea actuală. În articolele sale din ”Timpul“, Eminescu propovăduia o ideea aparent stranie la prima vedere. Acesta credea că modelul antic de conducere al statului este cel mai bun, iar un anumit tip de oligarhie care să conducă destinele ţării ar fi fost calea către progres.


”Făcând paralele între istoria deosebitelor state antice şi moderne ne-am convins că popoarele acelea au avut privilegiul de a imprima universului întreg caracterul lor, armele şi inteligenţa lor, signatura lor, cari s-au dezvoltat în mod firesc, ferite şi de demagogie şi de despotism, şi că forma cea mai normală şi mai sănătoasă a dezvoltării unei societăţi omeneşti este oligarhia”, scria Eminescu în ziarul ”Timpul“, pe 8 mai 1881.


În continuare Eminescu explică şi spune că această oligarhie ar neutraliza politicienii de meserie, demagogii şi trădătorii de neam, aşa cum se exprimă poetul.


„Statul demagogic e prea dominat de mici interese zilnice şi personale, el e condamnat de-a fi slab înlăuntru şi-n afară. Şi, dacă prin puterea inerţiei, a obiceiului contractat de sute de ani, el continuă a merge câtva timp oarecum de la sine, vine o zi în care el nu rezistă discompunerii. Mărimile lui improvizate şi fără tradiţii, meschine, interesate, ambiţioase n-au întru nimic a specula interesele publice, a trăda chiar patria lor în mâni străine. Între oligarhi se va găsi un trădător sau doi, dar ei vor fi totdeauna neutralizaţi şi zdrobiţi de clasa lor proprie, care nu va îngădui ca, prin ajutor străin, unul dintre ei să se ridice asupra tuturor”, adaugă poetul.

CITEȘTE: CUM a ajutat Eminescu la creșterea economică a… Braziliei