Poetul botoșănean iubit de marii artiști, versurile care au făcut istorie în ”Am fost 16” - FOTO&VIDEO

Angela Similea, Mircea Bodolan. Sunt doi dintre artiștii români care au în repertoriu melodii pe versurile compuse de fiul preotului din Hulub, județul Botoșani.

 

Angela Similea - ”Nostalgie”. Mircea Bodolan - ”Rănitul dintre linii”. Cântecele nemuritoare compuse pe versuri de Demostene Botez. Iar astăzi, de Ziua Mondială a Poeziei, este un moment potrivit să îi aducem poetului botoșănean un omagiu.

 

Cel mai cunoscut, datorită și îndrăgitei artiste căreia i-a fost încredințat, este cântecul ”Nostalgie”. Angela Similea cântă de peste 35 de ani melodia care a încântat multe generații… Cine nu a murmurat, măcar o dată, ”Afară plouă ca și toamna”?

 


(Angela Similea)

 

Prea puțin se știe că poezia care stă la baza acestui cântec se numește ”Singurătate”, versurile fiind scrise de botoșăneanul Demostene Botez în anul 1934. La 50 de ani de când au fost compuse versurile, solistul formației Savoy, Marian Nistor, a așezat cuvintele lui Demostene Botez pe muzică, iar cântecul a fost lansat de Angela Similea sub titlul ”Nostalgia”. Chiar dacă melodia a fost cântată și de Marian Nistor, fiind inclusă și pe volumul Savoy best of, ea a devenit celebră prin vocea Angelei Similea. Piesa face parte din albumul ”Trăiesc”, apărut în anul 1985.

 

”Rănitul dintre linii” este o altă melodie celebră, lansată în Cenaclul Flacăra. Interpretată de Mircea Bodolan, melodia este inclusă și în coloana sonoră a filmului ”Am fost 16”, în regia lui George Cornea, scenariu de Aurel Mihale.

 


(Mircea Bodolan)

 

Filmul a fost realizat în 1979, la șase ani de la plecarea la cele veșnice a lui Demostene Botez.

 

 

Fiul preotului din Hulub

 

Fiu de preot, Demostene Botez s-a născut pe 2 iulie 1893 în satul Hulub, comuna Dângeni, Botoșani. A urmat studiile în satul natal, apoi la Botoșani și Iași, urmând Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Debutează cu versuri în 1911, în revista „Arhiva”, condusă de A.D. Xenopol, iar prima carte de poezii, ”Munții”, o publică în 1918, la Iași.

 

În 1963 devine membru corespondent al Academiei Române, iar în anii 1964-1965 este președinte al Uniunii Scriitorilor din România. A scris poezie, proză, memorialistică, note de călătorie, cărți pentru copii. Se stinge din viață la 18 martie 1973 în București.

 

Se stinge din viață la 17 martie 1973 în București.