Podul de iubire între vii și morți! În alte părți la loc de cinste, la noi la voia întâmplării: Cimitirul ca o carte de istorie, Botoșani iar repetent, războiul cu natura pare pierdut – GALERIE FOTO

Se spune că există un tărâm al celor vii şi unul al celor morţi, iar podul care le uneşte este iubirea. Spune acestui pod cimitir sau loc de veci. Ar fi trebuit să  fie un muzeu în aer liber, dar seamănă deseori cu un tărâm uitat.

 

În pământul Eternității odihnesc cele mai importante personalități botoșănene din ultimele două secole. De la mari oameni de cultură la ilustre personalități din politică sau administrație, Cimitirul Eternitatea reprezintă, pentru Botoșani, o adevărată carte de istorie. O istorie neexploatată suficient și, de la un an la altul, tot mai mult lăsată pradă degradării.

 

2021: Anului comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor

 

„Niciun mormânt fără floare și lumânare,

fără plastic în cimitir,

adoptați un mormânt abandonat,

nu cheltuiți pe sârme și hârtii, mai bine oferiți familiei un ajutor real”

 

 

 

Sunt câteva dintre mesajele care sunt transmite în spațiul public în ultimele luni. Și nu întâmplător în acest an îndemnul către creștini se aude mai apăsat. Biserica Ortodoxă Română a desemnat anul 2021 drept Anului comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor.

 

Pentru aceasta, în multe județe din țară au fost demarate acțiuni de igienizare, de curățare, de restaurare a monumentelor funerare. În unele locuri, au fost anunțate inițiative mult mai îndrăznețe, cum ar fi cea de interzicere a plasticului de orice fel, a coroanelor realizate cu sârmă, o inițiativă existând chiar și în județul Botoșani, motivul fiind acela de protejare a mediului.

 

 

Cimitirele, ”o radiografie a stării duhovnicești”

 

După un an pandemic în care s-a intrat prea puțin, uneori deloc, în cimitire, Anul comemorativ… stabilit de BOR ar trebui să fie un bun prilej pentru intervenții majore în aceste spații.

 

Iar în unele județe prilejul nu se pierde. S-au stabilit termene (Suceava: 28 mai 2021, Oradea: 1 iunie 2021) pentru ca cimitirele să redevină ceea ce se cuvine, și anume ”o radiografie a stării duhovnicești la un moment dat al unei comunități”.

 

 

Astfel, se are în vedere curățenia pe morminte, între morminte, dar și mormintele părăsite, chiar și cele fără valoare culturală sau istorică. Nu se vor uita gardurile, locurile pentru depozitarea deșeurilor, grupurile sanitare. O atenție specială se va da toaletării arborilor, și nu doar sub aspect estetic, ci și pentru a se evita prăbușirea crengilor uscate care ar deteriora monumentele funerare.

 

Sub aspect istoric, se vor valorifica monumentele funerare cu valoare documentară, cele care mai păstrează inscripții vechi, care pot reprezenta un adaos la istoria locului.

 

Coroanele din cimitir reprezintă, de asemenea, o problemă delicată atunci când acestea se transformă în deșeuri. Arderea este interzisă, iar distrugerea lor devine dificilă din cauza sârmelor care pot deteriora utilajele.

 

”Prin predică să se educe credincioșii și să li se comunice că aceste coroane, scumpe de altfel, nu ajută la mântuirea sufletelor  celor adormiți, iar banii pentru achiziționarea lor ar putea fi înmânați familiei ca sprijin pentru nevoile ce decurg din decesul respectivei persoane”,

Pr. Dimitrie Horga, Arhiepiscopia Sucevei

 

 

LA Botoșani, cimitirele ”s-au mutat” la Primărie

 

La Botoșani, în toamna anului trecut s-a înființat, sub acoperișul Primăriei, Serviciul Public pentru Administrarea Piețelor, Oborului și Cimitirelor (SPAPOC), serviciu condus de Marinela Vieru, cea care – venită din structura SC Urban Serv – a câștigat concursul organizat de municipalitate în octombrie 2020. Marinela Vieru a activat vreme de aproape zece ani, în cadrul Urban Serv, tocmai în serviciul de administrare a piețelor și a cimitirelor.

 

Explozia de vegetație pune în fiecare an la încercare administrația orașului, însă Marinela Vieru spune că în 2021 acțiunile de curățare au început încă din luna aprilie, cu lucrările derulate în Cimitirul Pacea.

 

”Noi am demarat din aprilie, în Cimitirul Pacea, iar când finalizăm acolo ne mutăm și la Eternitatea. Am curățat un pic deja și la Eternitatea. Am văruit bordurile, pomii, am început să tăiem boscheții, tăiem iarba. Am vopsit și reparat porțile”,

Marinela Vieru, șefa Serviciul Public pentru Administrarea Piețelor, Oborului și Cimitirelor

 

Potrivit acesteia, nu au fost ocolite mormintele abandonate, acolo unde sunt și cele mai multe probleme. Însă situația se schimbă când vine vorba despre monumentele funerare. În cazul acestora nu se poate interveni, neexistând în acest moment nici o situație strictă a mormintelor abandonate, spune reprezentanta Primăriei.

 

”Nu putem intra la reparat în cazul monumentelor funerare, nici nu putem aloca bani pentru acest lucru”,

Marinela Vieru, șefa SPAPOC Botoșani

 

Chiar dacă Biserica Ortodoxă Română a dedicat acest an cimitirelor, nu există încă o colaborare în acest sens între serviciul din cadrul Primăriei Botoșani și Protopopiat.

 

”Nu am primit nicio adresă, noi am făcut curat pentru că asta era datoria noastră. Dar nu e timpul pierdut, noi oricum ne facem treaba în continuare în timpul pe care îl avem disponibil și în funcție de vreme”,

Marinela Vieru, șefa SPAPOC Botoșani

 

Marinela Vieru recunoaște faptul că deșeurile reprezintă o problemă aparte în cazul cimitirelor. Și că se impune și aici un sistem separat de colectare a plasticului, dar și a lumânărilor.

 

”În limita timpului și a finanțelor vom organiza în ambele cimitire un sistem separat de colectare a plasticului, deja am vorbit la Direcția Edilitare să colaborăm pentru colectare separată a lumânărilor, a plasticului. Avem în vedere acest lucru”,

Marinela Vieru, șefa SPAPOC Botoșani

 

Nu exclude nici o campanie de conștientizare a populației cu privire la evitarea, până la eliminare, a coroanelor din plastic, a sârmelor din componența materialelor folosite în serviciile funerare, modelul Oradea fiind un exemplu care merită extins și la nivelul celorlalte județe.

 

”Suntem deschiși la orice este nou, suntem deschiși să preluăm modelul de la Oradea, tot ce e bun vom încerca și noi. Cred că ar fi bine dacă ar fi o conștientizare și din partea operatorului, cel care colectează deșeurile în municipiul Botoșani. De acolo ar trebui să pornească, iar noi să preluăm și să colaborăm. Noi strângem, dar dacă nu are cine să le ridice, e degeaba”,

Marinela Vieru, șefa SPAPOC Botoșani

 

 

 

 

Cimitirele, între parohie și Primărie

 

Dacă în orașe situația cimitirelor este mai bine reglementată, în mediul rural responsabilitatea se împarte în funcție de administrator.

 

Astfel, în unele parohii cimitirele țin de primărie, în altele se află în administrarea totală sau parțială a parohiei.

 

Preotul Petru Fercal, protopop de Botoșani, spune că Biserica Ortodoxă Română acordă o atenție sporită cimitirelor, în acest sens având deja loc discuții la nivel de administrație județeană.

 

”Noi am avut o întâlnire cu domnul prefect în cadrul căreia s-a pus și problema cimitirelor. Urmează să stăm de vorbă și cu Primăria și apoi vom transmite. În cele mai multe cazuri, cimitirele sunt în proprietatea primăriilor. Dar depinde de la situație la situație”,

Pr. Petru Fercal, protopop de Botoșani

 

 

Așa se face că, până în prezent, la nivelul Protopopiatului Botoșani, preoții au fost informați în cadrul unor conferințe sau simpozioane.

 

”Noi avem conferințe la protopopiat, avem conferințe și în parohii, în cercuri misionare, în care abordăm și aspectele acestea. Îndemnăm preoții să se preocupe, să facă curat în cimitire, chiar și la mormintele părăsite. Preotul paroh trebuie să se îngrijească, împreună cu consiliul parohial, să îngrijească și să păstreze cu evlavie aceste morminte, pentru că și aceasta înseamnă o faptă bună.  Anual facem asta, dar anul acesta le dăm o importanță deosebită”,

Pr. Petru Fercal, protopop de Botoșani

 

 

”Privirea” de un secol a farmacistului Vasiliu

 

O zonă grav afectată de vegetație este chiar aproape de intrarea în Cimitirul Eternitatea, pe partea dreaptă. Bustul farmacistului Vasile D. Vasiliu se zărește deasupra unei mări de verde proaspăt care acoperă mormintele, vegetația cuprinzând pe alocuri chiar și crucile de fier.

 

Farmacistul Vasile D. Vasiliu, născut la Vaslui, s-a stins din viață pe 23 ianuarie 1925, la Botoşani, fiind înmormântat în Cimitirul Eternitatea.

 

 

O personalitate de mare calibru nu doar în domeniul în care a activat. Pregătit în Universitatea de la Viena, a fost membru activ al Societăţii „România Jună“. În 1882 a înfiinţat o farmacie în Botoşani, devenită model, dirijată cu pasiune şi profesionalism. A fost consilier comunal şi judeţean în mai multe rânduri, deputat (1895; 1907), senator (1907; 1914). A fost, de asemenea, preşedinte în mai multe rânduri al Camerei de Comerţ şi Industrie, Botoşani. Posesor al mai multor ordine şi medalii (de aur la Expoziţia de ştiinţe, 1903, şi Expoziţia jubiliară, 1906). Prin testamentul încheiat în 1923, printre altele, arăta că preocuparea lui de căpetenie a fost binele obştesc, donându-şi întreaga avere unor instituţii în scop caritabil.

 

Din păcate, lipsesc aceste informații la mormântul farmacistului, la fel cum lipsesc inscripții și de la numeroase monumente funerare vechi. Nu puține sunt cazurile în care cavourile s-au prăbușit, intrările fiind deschise și supuse, de asemenea, degradării.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store