Plîngere penală de 11 miliarde lei pentru înşelăciune la Termica

 

Disputa pe apa rece şi cea caldă capătă conotaţii penale. Împotriva conducerii societăţii de termoficare a municipiului s-ar putea depune o plîngere penală pentru înşelăciune. Reprezentanţii companiei E.ON Moldova sînt cei care ameninţă să recurgă la un asemenea gest extrem.

Diaconu, Tanasa, Georgescu

Şefii Termica au uitat să spună că nu mai au licenţă

Nemţii susţin că şefii de la Termica au încercat să îi tragă pe sfoară. Ce s-a întîmplat? Pe 20 şi 22 august, societatea de termoficare, împreună cu furnizorul de apă şi compania de electricitate, au încheiat două contracte de cesiune creanţe în valoare totală de 1,1 milioane lei. Acestea urmau practic să se achite printr-o compensare în trei, în care rolul SC Termica SA era acela de a furniza energie electrică pentru E.ON. Problema este că la ora încheierii acestor înţelegeri societatea de termoficare depusese deja solicitare de retragere a licenţei de furnizare a energiei electrice deoarece activitatea în cauză ar urma să fie preluată de nou înfiinţata SC Modern Calor SA. Mai mult, pe 19 august, licenţa a fost ridicată, iar Modern Calor nu a primit încă licenţă. Reprezentanţii Termica au omis însă să informeze şefii de la E.ON despre acest lucru care făcea practic imposibilă punerea în aplicare a contractelor încheiate ulterior.

"Ne rezervăm dreptul de a acţiona pe cale penală reprezentanţii Termica"

Cei de la E.ON Moldova au aflat abia pe 25 august că Termica nu mai deţine licenţă de furnizare a energiei electrice şi imediat au trecut la sistarea alimetării cu electricitate a patru staţii de tratare şi pompare a apei. Ei nu au de gînd însă să se oprească aici. „În aceste condiţii ne rezervăm dreptul de a acţiona pe cale penală reprezentanţii Termica pentru săvîrşirea infracţiunii de înşelăciune în convenţii aşa cum este reglementată de art.215, alin.3 Cod Penal «inducerea sau menţinerea în eroare a unei persoane cu prilejul încheierii sau executării unui contract, săvîrşită în aşa fel încît, fără această eroare, cel înşelat nu ar fi încheiat sau executat contractul în condiţiile stipulate»”, arată E.ON Moldova într-o adresă trimisă către SC Apa Grup SA.

De asemenea, se pare că acesta este motivul pentru care compania cu capital german şi-a sistat şi acţiunile de ajutorare din zonele calamitate, după ce discuţiile privind branşarea pe propria cheltuială a caselor sinistraţilor ajunseseră într-un stadiu destul de avansat.