Plătești cât arunci: Botoșănenii NEVOIȚI să selecteze gunoiul

Gunoiul este o problemă la nivel județean. Unde și ce aruncăm nu pare să intereseze pe multă lume. Dacă până acum toate deșeurile se puneau într-un singur sac, de acum înainte ar trebui să intrăm în categoria oamenilor civilizați și să selectăm gunoiul.

 

Anul 2019 vine cu schimbări la societatea Urban Serv, firmă ce se ocupă cu preluarea deșeurilor la nivelul județului. Implicit, botoșănenii vor fi afectați de aceste modificări.

 

Deși încă de anul trecut s-au oferit saci de culori diferite, respectiv sac galben pentru plastic, hartie de aluminiu, sac albastru pentru hârtie și carton și sac cenușiu pentru metale, botoșănenii încă nu selectează gunoiul. Cei mai mulți preferă să pună totul într-un singur sac, din obișnuință și bineînțeles, pentru că este mult mai ușor.

 

”Începând cu anul acesta avem obligația să îndeplinim niște ținte atât operatorii, cât mai ales administrațiile publice. În sensul că, dacă nu sunt îndeplinite țintele respective se plătesc penalități și de operatori și de autoritatea publică locală. De exemplu, până în 2020 noi trebuie să reducem cu 50% cantitatea de deșeuri pe care o trimitem spre eleminare. Dacă anul trecut am avut, de exemplu, 20.000 de tone din municipiul Botoșani trimise la depozitul din Stăuceni, noi trebuie să facem colectare selectivă astfel încât să reducem cantitatea respectivă pe care o dăm direct pe depozit. Trebuie să valorificăm tot deșeul care poate fi valorificat, plasticul, metalele, să nu-l aruncăm.”

Simion Drelciuc, director general SC Urban Serv SA. 

 

Practic, singura soluție pentru a avea mai puțin gunoi în Botoșani este selectarea deșeurilor. Altfel, taxele vor fi majorate.

 

”Trebuie să se facă tarife diferite pentru partea de deșeuri colectate selectiv, aici intră plasticul și metalul, hârtia și sticla și tarife diferite pentru restul categoriei de deșeuri, de exemplu deșeuri menajere,”

Simion Drelciuc, director general SC Urban Serv SA. 

 

Începând cu anul acesta, se vor introduce taxe diferite în funcție de cantitatea de gunoi menajer care se depune. Anul acesta, o persoană plătește pentru ridicarea gunoiului 12 lei pe lună, iar un operator, 47 de lei pe lună.

 

”Principiul care trebuie aplicat: plătești cât arunci. Generez atâta deșeu, plătești cât generezi, fiindcă este o chestiune pe care o studiem. De exemplu, la o casă, pe lângă pubelă mai au 2,3 saci de deșeuri, iar de la altele doar o pubelă, ”

Simion Drelciuc, director general SC Urban Serv SA. 

 

Momentan, totul este la nivel teoretic. În mod practic, toate aceste schimbări se vor concretiza începând cu sfârșitul lunii aprilie a anului în curs.

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL:

download from google play download from apple store