Cum este să termini o investiție uriașă într-un an și nouă luni, iar de aproape un an și jumătate, de când ai dat-o gata, beneficiarul să nu fie în stare să facă recepția la finalizarea lucrărilor? Iar tu ca firmă să ai blocați din această cauză vreo 2,5 milioane de lei. Și să nu existe nici un vinovat, că doar trăim în Botoșani, România...
Contractul ”Construirea stațiilor de transfer și a platformelor pentru punctele de colectare a deșeurilor din cadrul proiectului Sistem Integrat de Management al deșeurilor în județul Botoșani” reprezintă poate chintesența bătăii de joc din administrația publică botoșăneană din vremea fostului președinte. Contractul a fost perfectat în 2011 între Consiliul Județean Botoșani și asocierea SC Tehnic Asist SRL - Heillit Umwelttechnick GmbH Department Chemnitz Germania, prevăzând amenajarea a două stații de transfer a deșeurilor la Ștefănești și Săveni și a nici mai mult, nici mai puțin de 1.318 platforme de gunoi pentru unu-șase containere. În valoare de 14,2 milioane de lei fără TVA, contractul a scăzut în urma execuției la 12,3 milioane lei fără TVA. Pe 9 decembrie 2013, asocierea menționată a notificat CJ Botoșani asupra finalizării investiției, solicitând totodată convocarea comisiei de recepție.
Ei bine, ceea ce s-a construit în 21 de luni nu a putut fi recepționat în alte 17 luni, iar ceea ce se întâmplă acum este de-a dreptul incredibil. Acele platforme din județ au fost construite din balast, nisip, pavele și boruri, iar sătenii fură pe rupte ultimele două elemente. Cum CJ Botoșani nu a preluat respectivele platforme fiindcă nici măcar nu a făcut încă recepția, iar paza a 1.318 obiective este practic imposibilă, instituția tot cere executanților să le refacă. Pe banii lor bineînțeles. Și toate acestea în condițiile în care, potrivit contractului, beneficiarul trebuia să convoace comisia de recepție în 15 zile de la finalizare.
Marea problemă este că, potrivit contractului, amintitei asocieri i s-au oprit 10% din valoarea contractului drept garanție și încă 10% din valoarea executată drept rețineri monetare, adică în jurul a 25 de miliarde de lei vechi îi sunt blocați și nu există nici o șansă de a fi eliberați banii în condițiile în care nu se face recepția. Ba mai mult, pe propria cheltuială, asocierea a ajuns să asigure paza și plata utilităților la cele două stații mari de transfer din Săveni și Ștefănești.
Date fiind toate aceste lucruri, SC Tehnic Asist SRL a trimis o plângere prealabilă la CJ Botoșani.
”Lipsa unor motive legale de amânare a recepției constituie o acțiune nelegală a autorității contractante prin comisia sa, iar «confecționarea» unor motive de amânare reprezintă dovada faptului că autoritatea, cu intenție, caută motive pentru amânarea preluării platformelor, ceea ce înseamnă și amânarea îndeplinirii scopului declarat al utilizării fondurilor europene”, se arată în plângerea prealabilă semnată de Mirel Vlas, director general SC Tehnic Asist SRL.
Prin vocea administratorului public Radu Judele, reprezentanții CJ Botoșani susțin că, ”nu avem voie să facem recepție parțială. Până ce nu sunt gata toate și simultan, nu le putem recepționa. Nu este prevăzut un termen până la care să se facă recepția”.
Din câte se pare, într-o mulțime de localități primarii ar fi dat dispoziții de mutare a platformelor fiindcă erau nemulțumiți de locul stabilit de CJ Botoșani pentru amplasare, iar acum s-ar pierde timp cu reautorizarea pe noile poziții.
Reprezentanții asocierii SC Tehnic Asist SRL - Heillit Umwelttechnick GmbH Department Chemnitz Germania nu par însă convinși de explicațiile conducerii CJ Botoșani și analizează posibilitatea depunerii unei plângeri pentru abuz în serviciu, inclusiv a sesizării prefectului Costică Macaleți, garantul respectării legii în teritoriu. Cert este că, la ora actuală, asemenea rampei de gunoi de la Stăuceni, și platormele au fost construite degeaba.
Sergiu BĂLĂȘCĂU
[[galerie-foto]]