Ambulanţa de aproape 150.000 de euro cu dotări pentru efectuarea operaţiilor şi cu sistem de transmisie video încă nu este pusă în funcţiune, deşi oficialii botoşăneni au anunţat că va fi dată în folosinţă începând cu luna iunie. Asta din cauza unei neînţelegeri între conducerea Consiliului Judeţean (CJ) şi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS).
Îmi pare rău că trebuie să le spun dar, trebuie să mai citească
Potrivit conducerii CJ Botoşani, salariaţii care ar fi trebuit să îşi înceapă activitatea pe autosanitara ultramodernă, trebuie plătiţi din fondurile SMURD, de la Ministerul Sănătăţii nu din banii de la CJ aşa cum pretind reprezentanţii ministeriali.
„ Cu aprobarea aceasta a fost o neînţelegere la minister, sigur îmi pare rău că trebuie să le spun dar, trebuie să mai citească, ei ne-au răspuns că plata salariilor trebuie să o asigure Consiliul Judeţean, greşit. Noi am revenit, am lămurit, acum aşteptăm un răspuns, chestiunea este numai de timp”, a declarat
Gheorghe Sorescu, vicepreşedintele CJ.
Se află în dotarea ISU din septembrie 2012
O altă mică problemă, tot de ordin financiar care împiedică autorităţile locale să dea în funcţiune ambulanţa este cu privire la echipamentul personalului care, la Botoşani rămâne „în aer”.
„În ceea ce priveşte echipamentul acolo s-au făcut nişte intervenţii pentru că celelalte judeţe au rezolvat printr-o fundaţie care există pe lângă SMURD şi care asigură şi echipamente căci discutăm despre un echipaj de fapt de aproximativ 24 de persoane care ar trebui echipate”, a mai spus
Gheorghe Sorescu. Acesta a mai precizat că, în cazul în care problema banilor pentru echipamente nu se va putea rezolva la nivel de minister, se va găsi rezolvare la nivelul CJ. Efortul financiar pentru echipamente se ridică la aproximativ 10.000 de lei.
Autosanitara de tip C 1, terapie intensivă se află în dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) încă din luna septembrie a anului trecut, însă până la ora actuală nu a fost utilizată. Mai exact, cea mai performantă ambulanţă din parcul auto de la ISU Botoşani „a fost trasă pe dreapta”, din cauza lipsei de personal, deoarece legea prevede ca din echipajul care o utilizează să facă parte neapărat un medic specialist în urgenţe.
CITEŞTE:
Ambulanţă de 150.000 euro cu transmisie video, trasă pe dreapta de opt luni