Piele artificială: ce este și când se folosește

(P) Pielea artificială a crescut în popularitate în ultimele decenii din mai multe motive (care vor fi discutate mai târziu în acest articol). Dacă doriți să aflați mai multe despre piele artificială în decorul casei, ce este și când are sens (sau nu are deloc sens) să o folosiți, citiți mai departe. Vom acoperi toate elementele de bază ale pielii artificiale, pentru a vă permite să vă dați seama singuri ce părere aveți despre material.

 

Definiția pielii sintetice: pielea artificială este exact cum sună - piele falsă, artificială sau sintetică. Piele artificială este termenul utilizat în mod obișnuit în aplicarea sa pe mobilă (de exemplu, canapele, scaune, fotolii, tăblii), dar materialul este și sub alte nume: pleather sau piele vegană este folosită în îmbrăcăminte și tapițerie auto, iar koskin sau piele ecologică este utilizat în bunurile de larg consum.

 

Pielea artificială sau sintetică este cunoscută sub mai multe nume, iar una dintre ele este pielea sintetică. Deci, ce este exact pielea artificială? Construcția pielii similare se încadrează în primul rând în două categorii care includ clorură de polivinil (PVC-vinil) și poliuretan (PU). Este utilizat în principal în haine de piele, canapea, tapițerie și învelitoare pentru scaune.

 

Jachetele din piele artificială sunt o alternativă excelentă la piele naturală. Acestea sunt realizate folosind materiale artificiale care sunt tratate cu substanțe chimice pentru a da textura, culoarea și senzația pielii reale. Există diferite stiluri și modele de jachete din piele artificială disponibile atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Datorită modului în care sunt proiectate aceste jachete din piele artificială, acestea au un model oarecum uniform și sunt mai rezistente la apă decât piele naturală. Cu toate acestea, s-ar putea să nu fie la fel de greu de purtat ca jachetele din piele naturală.

 

Iată câteva motive pentru a utiliza piele artificială:


1. Cost


Pielea artificială este mai puțin costisitoare - adesea semnificativ - decât pielea reală de animal. Un fotoliu din piele ecologică vă va costa mai puțin decât unul din piele naturală.


2. Etică


Din motive evidente, pielea artificială este mai prietenoasă cu animalele decât pielea reală. Pentru că nu este în realitate pielea reală a animalelor. Mulți oameni au, din motive de etică personală, o aversiune față de pielea reală. Pentru acestea, pielea artificială este o alternativă excelentă.


3. Diferite tipuri de piele artificială


Pielea artificială nu este una și aceeași pe toată suprafața. Mai degrabă, există o gradare a calității și calităților cu siguranță printre tipurile de piele artificială. Cele două versiuni principale ale pielii sintetice includ PVC (greu de curățat, care nu respiră) și tipuri care încep cu poli- (de exemplu, microfibră de poliamidă, poliuretan). Politipurile de piele sintetică sunt, în general, preferabile tipurilor de PVC, deoarece sunt mai ecologice, respirabile și curățabile decât PVC-ul.


4. Tehnologie sporită = și mai multe opțiuni


Alte tipuri non-tradiționale de piele artificială devin din ce în ce mai populare și utilizate decât PVC-ul și polipoturile. Acestea includ, dar nu se limitează la, produse naturale, cum ar fi pielea de ocean din alge și pielea de plută din copaci (în special, stejarul).


5. Varietate


Deoarece piele artificială este un material sintetic (sau cel puțin un material natural modificat), lucrurile pot fi fabricate într-o varietate de culori, stiluri, străluciri și modele. Acest lucru este util atunci când lucrați cu o paletă de culori specifică și / sau strânsă sau cu o schemă de design.


6. Durabilitate


Piele sintetică este extrem de durabilă, fără constrângerile și punctele slabe naturale ale pielii reale de animale. În plus, sintetismul din piele artificială îi permite să reziste la fisurare în timp, spre deosebire de pielea reală, care trebuie condiționată în mod regulat pentru a se păstra suplă.


7. Întreținere redusă


În mod obișnuit, pielea sintetică este foarte ușor de curățat cu o simplă ștergere a unei cârpe umede. În general, nu există pori pentru a absorbi petele, ceea ce menține lucrurile mai curate în ansamblu. Pielea artificială se estompează mai puțin decât omologul său natural.

 

Iată câteva motive pentru a evita pielea artificială:


1. Îmbătrânește fără grație


Pielea naturală îmbătrânește frumos. Imperfecțiunile care apar odată cu înaintarea în vârstă și uzură sporesc doar aspectul moale, luxos și scump al pielii reale. Pielea artificială nu are acest lux; nu va arăta niciodată mai bine decât în cea mai nouă stare a sa.


2. Lipsă de respirabilitate


Pielea artificială nu este respirabilă. Desigur, anumite versiuni sunt chiar mai puțin respirabile decât altele; dacă aceasta este o problemă, evitați cu orice preț pielea sintetică din PVC, deoarece este cea mai puțin iertătoare din departamentul de respirabilitate.


3. Nu este ecologică


Probabil că pielea reală este mai ecologică decât pielea sintetică, deoarece este un produs secundar natural al vacilor utilizate pentru carne de vită. Cu alte cuvinte, pielea artificială este adesea o substanță cu totul nouă, mai degrabă decât reutilizarea sau reciclarea a ceva care altfel ar fi risipit.


4. Factor de puncție ridicat


Pieile artificiale nu au elasticitatea naturală sau iertarea structurală pe care o are pielea reală, ceea ce înseamnă că pielea artificială poate fi perforată sau ruptă mai ușor decât pielea reală de animal.


5. Non-hipoalergenică


Unele tipuri de piele adevărată posedă trăsături hipoalergenice, ceea ce este benefic. Pieile sintetice nu au astfel de calități, ceea ce îl face un material mai predispus la inducerea alergenilor.