Peste 4 milioane de euro pentru un proiect rezidențial la marginea orașului cu blocuri care se încălzesc singure - VIDEO & GALERIE FOTO

Desființat întrucât mai exista doar cu numele fiindcă botoșănenii și-au mutat inclusiv tranzacțiile cu animale pe internet, oborul de la marginea orașului va căpăta o nouă destinație. Sau mai bine spus, terenul pe care a fost amenajat târgul va fi utilizat pentru cu totul alt scop.

 

Blocuri pe locul fostului obor


Suprafața respectiva aparține Primăriei Botoșani care dorește să ridice acolo două blocuri.


Municipalitatea a obținut o finanțare de 4,2 milioane de euro prin Plan Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru proiectul ”Construirea de locuințe pentru tineri la nivelul municipiului Botoșani”, iar imobilele menționate urmează să fie ridicate pe în locul fostului târg de animale.


În studioul ”Botoșăneanul TV”, edilul șef a prezentat detalii despre acest proiect.


”Este asigurată finanțarea și pentru acest proiect. Locuințe «nZEB» le-au spus ei, adică «nearly zero energy building», cu alte cuvinte niște clădiri care nu au pierderi de energie și au consumuri foarte mici. Au scris ghidul așa cum l-au scris cei care erau în momentul acela și au redactat PNRR-ul și a trebuit să ne pliem pe aceste ghiduri. Am depus proiect pentru locuințe pentru tineri specialiști provenind din medii defavorizate”,


Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani.


64 de locuințe


în trei blocuri se vor ridica la fostul bazar

 

Imobile nZEB


Din 2022, în toate statele Uniunii Europene, clădirile a căror recepție se face în baza unei autorizații de construire emise începând cu 1 ianuarie 2021 trebuie să respecte standardul nZEB.


Printre altele, imobilele din categoria nZEB sunt dotate cu pompe de căldură, cu puţuri forate în mare adâncime, care asigură un agent termic de 10⁰ Celsius, indiferent de anotimp. Vara pot fi folosite pentru răcirea spațiului, în timp ce iarna ajută la încălzire, fiind nevoie de un aport de energie redus pentru a încălzi casele.


Dacă o clădire are o expunere bună spre sud și opțiuni pentru producerea de energie electrică prin panouri fotovoltaice și pompe de căldură, această clădire va funcționa datorită energiei pe care o produce din soare și aer și va absorbi cantități mici, spre zero, dintr-o rețea clasică.


Prin PNRR se finanțează construirea unor astfel de imobile întrucât clădirile sunt un element esențial al politicii UE privind eficiența energetică, deoarece reprezintă aproximativ 40% din consumul final de energie, iar prin construcția de clădiri la standard nZEB se urmărește reducerea costurilor de mentenanță, reducerea consumului de energie, a emisiilor de CO2 și a consumului de apă. Europa vrea prin renovări și construcții de clădiri noi să obțină locuințe neutre în emisii de carbon până în 2050.

 

Se construiește și o creșă


Tot prin PNRR, municipalitatea botoșăneană are într-un stadiu avansat, cel puțin în ceea ce privește documentația, un proiect de construcție a unei noi creșe tot pe amplasamentul fostului obor.


”Suntem cu proiectarea finalizată, ca și în cazul stadionului mai avem nevoie de un aviz, de această dată de la Nova Apaserv. Avem ceva discuții tensionate pe acest aviz, sunt convins că îl vom obține, după care vom începe lucrările efective pentru că s-a licitat proiectare plus execuție într-un singur contract și avem un câștigător acolo. S-a terminat perioada de proiectare de trei luni, proiectul va fi avizat și vom începe lucrările pe colțul acestui amplasament”,


Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani.


Pe de altă parte, cu fonduri de la bugetul de stat de această dată, Agenția Națională de Locuințe va relua construcția de apartamente pentru tineri în cartierul Lebăda.


Primăriei Botoșani i-a fost aprobată a doua etapă de blocuri ANL în acea zonă a orașului pentru încă 52 de unități locative.


VEZI VIDEO DE LA 25:56