Peste 3 milioane euro – miza descinderilor DNA; de la Nova Apaserv la Bursa Amsterdam şi... Armata Israelului

 

Descinderea de joia trecută a Direcţiei Naţionale Anticorupţie la SC Nova Apaserv SA vizează o licitaţie de peste 3 milioane de euro. Procurorii DNA au ridicat toată documentaţia referitoare la licitaţia publică „Asistenţă tehnică pentru proiectare şi managementul proiectului – extinderea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare – epurare a apelor uzate în judeţul Botoşani”. Valoarea estimată a contractului, fără TVA, este de 15.014.910 lei, adică peste 150 miliarde de lei vechi.
descinderi Nova Apaserv Botosani

S-au ridicat trei cutii de TV pline cu acte

Cadrele DNA s-au prezentat la operatorul licenţiat de apă şi canalizare cu o adresă semnată de Doru Florin Ţuluş, procuror şef secţie în cadrul DNA, prin care s-a solicitat „să predaţi de îndată toate înscrisurile” privind amintita licitaţie. Nu a fost un lucru tocmai facil fiindcă întreaga documentaţie a umplut trei cutii de tipul celor în care se livrează televizoarele. Tocmai de aceea, conducerea societăţii controlate de Consiliul Judeţean Botoşani a eliberat actele în baza unui opis în care au fost menţionate toate ieşirile de documente. 

Licitaţie contestată de o mulţime de ori

Licitaţia se afla în faza de evaluare a ofertelor după ce pe 14 februarie fuseseră deschise plicurile. Şapte firme participau la procedură, iar printre acestea s-ar fi aflat şi deja vestita Tahal, companie aflată în centrul scandalului naţional declanşat săptămână trecută odată cu descinderile DNA din mai multe judeţe ale ţării. Comisia de licitaţie, din care fac parte doar angajaţi ai SC Nova Apaserv SA, fiind condusă de un salariat de la biroul de achiziţii publice, ar fi trebuit să anunţe deja câştigătorul, însă se afla în perioada de prelungire date fiind documentaţiile stufoase pe care le are de analizat. Procedura era oricum una în întârziere după multiplele contestaţii depuse. „A fost contestat caietul de sarcini de vreo trei ori, parcă a fost şi anulată, nu mai ştiu istoricul şi acum în sfârşit am lansat caietul de sarcini, a avut loc licitaţia, s-au deschis ofertele şi acum e în evaluare”, ne-a declarat Gabriel Cârlan, director general SC Nova Apaserv SA. Potrivit acestuia, licitaţia s-ar fi declanşat tocmai în toamna anului 2011, dar tocmai din cauza şirului neîntrerupt de contestaţii s-a ajuns ca nici până la această dată să nu se facă atribuirea. Ultima dată licitaţia a fost suspendată în perioada 17 decembrie 2012 – 7 ianuarie 2013, responsabil de procedură, de la biroul de achiziţii publice al societăţii, fiind Romeo Richard.

Programul de 102 milioane euro e blocat

Licitaţia face parte din uriaşul program „Extinderea şi modernizarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare-epurarea apelor uzate în judeţul Botoşani”, în valoare de 102 milioane euro, accesat de CJ Botoşani şi SC Nova Apaserv SA în august 2011, când s-a semnat contractul cu Ministerul Mediului şi Pădurilor, prin POS Mediu. Licitaţia pentru care s-au ridicat trei cutii de acte privea asistenţa tehnică pe tot acest uriaş proiect, care acum este blocat deoarece DNA a solicitat expres să i se pune la dispoziţie actele originale. „Asta-i marea mea problemă şi chestiunea care mă îngrijorează, contractul acesta mai face proiectare pentru încă trei contracte. Ei fac asistenţă tehnică, project manager, pentru toate celelalte contracte şi pentru încă trei fac proiectare”, a afirmat Gabriel Cârlan, care a adăugat că, pentru a lansa şi procedurile pentru celelalte proiecte are nevoie de actele în original. „Eu am sunat după aceea la Bucureşti pentru că trebuie să suspendăm procedura, adică să o îngheţăm, să nu facem evaluarea în continuare, deci nu s-a desemnat câştigătorul, toţi au venit şi au depus ofertele şi acum comisia…”, a mai spus Gabriel Cârlan.

14 licitaţii pe super programul european, doar trei contracte semnate

Nici mai mult, nici mai puţin de 14 licitaţii deschise, cereri de ofertă şi achiziţie directă au fost lansate de SC Nova Apaserv SA în cadrul amintitului program european de 102 milioane euro. Majoritatea se află încă în desfăşurare, până acum fiind semnate doar trei contracte: unul de 20,1 milioane de lei pentru extinderea şi reabilitarea sistemului în zona Ştefăneşti, unul pentru dotări la Unitatea de Implementare a Proiectului, de ceva peste 42.000 de lei şi altul de asistenţă tehnică pentru supervizarea lucrărilor, de 7 milioane lei. În ultimul caz contractul s-a semnat pe 6 decembrie 2012, numai că există pe rol un proces la Curtea de Apel, după ce, în prealabil, s-a depus şi o contestaţie la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor.

„Să îmi trimită originalele înapoi, că eu fără originale nu pot să fac”

Directorul general Nova Apaserv susţine că, în ceea ce-l priveşte, nu are nici o emoţie vis-a-vis de acţiunea DNA deoarece nu s-a implicat deloc în procedurile de licitaţii. Pe de altă parte, acţiunea procurorilor anticorupţie ţine însă în loc întreg programul. „Pe de o parte îmi vine şi spune hai repede, repede, repede, pe de altă parte îţi ia hârtiile. Nu ştiu ce urmăresc ei, ce decizie iau acolo, să îmi trimită originalele înapoi, că eu fără originale nu pot să fac, acolo sunt scrisori de garanţie în original, eu răspund pentru hârtiile astea. Bine, sunt organ de control, trebuie să le ia”, a menţionat Gabriel Cârlan. Programul se confruntă şi cu situaţii ciudate. Astfel, dacă pentru licitaţia la care DNA a ridicat actele s-au depus şapte oferte, pentru o alta, cu o valoare estimată de 11,7 milioane lei, privind Îmbunătăţirea STAP Cătămărăşti şi Bucecea, procedura s-a anulat deoarece nu s-a depus nici o ofertă, trebuind să fie iniţiată o nouă procedură.

Tahal, un grup din Israel cu afaceri care-ţi taie respiraţia

Potrivit Evenimentului Zilei, Tahal Group este cel mai mare grup israelian specializat în proiecte de infrastructură. În 2007, generalul (r) Amnon Lipkin-Shahak (fostul şef al Tzahal - Armata israeliană), împlinea şase ani de când conducea Tahal Group. „Grupul face bani grei în România, în special pe proiecte de alimentare cu apă, plătite de stat”, arăta EvZ. Grupul Tahal ar fi deţinut de Kardan - un holding israelian de investiţii, tranzacţionat pe Bursa de acţiuni din Amsterdam şi pe Bursa de Valori din Tel Aviv. Holdingul ar fi activ pe piaţa investiţiilor financiare din Europa Centrală şi de Est. Cu un imperiu financiar care ar fi clădit în mare parte pe bani publici, Kardan ar fi intrat pe piaţa românească prin cele trei mari subsidiare ale sale: Tahal, Globe Trade Center (GTC), unul dintre jucătorii importanţi de pe piaţa imobiliară şi fondul de investiţii TBIH Financial Services Group, care deţinea în urmă cu şase ani 49%  din acţiunile Omniasig SA, beneficiind astfel de bănoasele contracte pe care firma de asigurări le încheiase cu societăţi strategice de stat: Tarom, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Transelectrica, Romavia, Aeroportul din Otopeni, Armata Română.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
CITEŞTE ŞI:
 DNA-ul a descins şi la Apă 
 Trei reţinuţi în dosarul DNA cu Judele: trafic de influenţă, excursii, maşini cadou