Potrivit directorului general al companiei, Alin Cirimpei, această licitație a fost organizată cu o clauză suspensivă. Ce înseamnă asta?
Beneficiarul a demarat procedura de achiziție publică înainte de semnarea contractului de finanțare la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) cu scopul de a câștiga timp. Se dorește ca la momentul în care finanțarea va deveni certitudine, licitația să fie într-un stadiu avansat și astfel lucrările să înceapă mai repede.
În varianta nefericită, clauza suspensivă este activată atunci când finanțarea nu este asigurată, relațiile contractuale dintre beneficiar și ofertant devenind nule de drept.
Documentația pentru proiectul „Extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare în Botoșani și Răchiți” a fost încărcată în SEAP, iar termenul limită de depunere a dosarelor a fost stabilit pentru data de 8 iulie 2025, ora 15:00.
Valoarea contractului este de 86.837.399 lei, ceea ce înseamnă echivalentul a 17 milioane de euro.
Alin Cirimpei, director general SC Nova Apaserv SA
„Prin această investiție ne dorim să intervenim cu lucrări pentru a rezolva probleme existente în municipiul Botoșani și Răchiți. Primul lot de lucrări presupune investiții în rețele de apă prin extindere pe 19 străzi din municipiul Botoșani și reabilitarea rețelelor pe un număr de 43 de străzi”,
De asemenea, directorul general al companiei de apă și canalizare a județului a transmis că vor fi efectuate lucrări și la rețeaua de canalizare, aceasta fiind extinsă pe un număr de 25 de străzi din municipiul Botoșani unde există probleme grave și astfel un disconfort ridicat pentru locuitorii orașului.
În plus, vor intra în reabilitare pe partea de canalizare alte 16 străzi din oraș.
Iar important pentru acest prim lot de lucrări este că, pe lângă faptul că e pentru prima oară în istoria post-revoluționară când se intervine cu lucrări de reabilitare la rețeaua de apă și canalizare, va fi rezolvată și problema alimentării cu apă a comunei Răchiți.
O zonă apropiată municipiului unde au existat probleme majore care au declanșat inclusiv proteste din partea cetățenilor care locuiesc acolo. În acest caz vorbim despre o aducțiune nouă Cătămărăști – Răchiți.
Proiectul este unul major și cuprinde execuții de cămine de vane, subtraversări la Mihai Eminescu și Răchiți, achiziții de rezervoare noi sau hidranți.
Și este doar un prim lot din proiectul amplu în valoare de 150 de milioane de euro (prima etapă) finanțat prin Programul de Dezvoltare Durabilă (PDD), bani care ar urma să rezolve cele mai stringente probleme la rețeaua de apă și canalizare a județului.