Peste 160 de persoane audiate, averea lui Amişculesei sub sechestru

 

În următoarele zile, peste 150 de persoane care au legătură cu omul de afaceri Dumitru Amişculesei urmează să fie audiate de către procurorii botoşăneni. Printre acestea se regăsesc şi trei persoane juridice pentru care s-a început urmărirea penală. Infracţiunile pentru care sunt acuzate persoanele vizate face referire la evaziune fiscală, spălare de bani, potrivit Codului Fiscal, Codului Penal şi a Legii privind combaterea spălării de bani. „În cauză sunt cercetaţi mai mulţi membri ai familiei Amicşulesei cu nume şi detalii vom reveni ulterior. De asemenea, sunt învinuite trei persoane juridice este vorba despre societăţile Sandokan Răchiţi, Fishmar Boys şi Daryany Firacos. Toate aceste trei societăţi comerciale sunt controlate într-o modalitate sau alta de membri ai familiei Amişculesei. Nu putem vorbi deocamdată de reţineri pentru că se fac percheziţii. Deja au început audieri la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, ne-am mutat logistic acolo pentru că este mai mult spaţiu, iar în următoarele 4-5 zile avem de audiat peste 160 de persoane”, a declarat Cristian Popovici, prim procuror.

Număr record de persoane într-un dosare penal
Prim procurorul Cristian Popovici a mai spus că persoanele care fac obiectul de cercetare a dosarului de urmărire penale sunt într-un numpăr record, fiind vorba despre peste 160 de eventuali învinuiţi. „Întreaga activitate derulată în perioada 25 octombrie-12 şi 13 ianuarie, au fost documentate verificate un număr record pentru un dosar penal, peste 160 de persoane în care sunt incluşi şi cei 60 şi ceva de persoane juridice. Vor mai fi învinuite şi alte persoane pentru infracţiuni reglementate de legea evaziunii fiscale, de Codul Fiscal, asocieri în vederea săvîrşirii de infracţiuni şi spălare de bani”, a mai spus Cristian Popovici. Întreaga activitate de urmărire penală s-a desfăşurat doar de un procuror, doi ofiţeri de caz, doi de poliţie cu sprijinul a încă unui ofiţer şi a unui agent din cadrul IPJ Botoşani. Cristian Popovici a mai afirmat că s-a lucrat în echipă cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii.
Averea familiei Amişculesei sub sechestru
Acţiunea de cercetare a activităţile ilegale derulate de Dumitru Amicşulesei şi colaboratorii săi a fost demarată de la finele anului precedent, iar prejudiciul estimat pare a fi unul de proporţii în condiţiile în care prim procurorul Cristian Popovici nu exclude varianta ca toată averea familiei Amicşulesei să fie confiscată. „Cu certitudine bunuri imobile vor fi ridicate, deci cu certitudine tot ce înseamnă bunuri imobile deţinute în proprietate vor fi disponibilizate, doar dacă acoperă prejudiciile. Mai ţin să precizez o chestiune, în paralel cu cele două dosare penale am verificat alte soluţii dispuse anterior în care a fost cercetat Dumitru Amişculesei, am infirmat pînă în prezent o soluţie dispusă pînă în prezent de Parchetul Botoşani, am început urmărirea penală şi am început cercetările şi în dosarul respectiv, sunt fapte din anii anteriori, 2007-2009”, a mai afirmat Cristian Popovici. Prim procurorul a mai adăugat că acţiunea nu ar fi fost una de succes fără sprijinul Inspectoratului de Poliţie Suceava- Serviciului de Investigare a Fraudelor, fără care nu ar fi reuşit să finalizeze activităţile de cercetare din perioada noiembrie-decembrie 2010.