Peste 100 de ucraineni sunt cazați la Botoșani – SITUAȚIA actualizată de la Punctele de Trecere a Frontierei

Angajații Ministerului Afacerilor Interne, pompieri, polițiști de frontieră, jandarmi, polițiști, lucrători vamali, medici veterinari, reprezentanți ai Instituției Prefectului, Direcției de Sănătate Publică și Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor sunt la datorie 24/7 și lucrează în sistem integrat alături de autoritățile locale, societatea civilă și mediul privat din județul Botoșani pentru a veni în sprijinul tuturor persoanelor care sosesc din zona de conflict și au nevoie de ajutor.

 

Cetățenii ucraineni care intră în România prin Punctele de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut și Stânca beneficiază de apă, alimente, asistență medicală și pot obține informații legate de problemele cu care se confruntă.        

 

În ultimele 24 ore, prin Punctele de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut și Stânca au intrat în țară 113 persoane și 27 vehicule.

 

La ora 08.00, erau cazați în spatiile de cazare temporară puse la dispoziție de către autoritățile din Botoșani, 107 cetățeni.

 

La centrul de sprijin gratuit pentru cetățenii ucraineni, deschis la Crucea Roșie de pe strada Victoriei, nr. 7, din municipiul Botoșani, s-au prezentat, în această săptămână, 84 de persoane care locuiesc temporar în județul Botoșani. Acestea au solicitat și au primit alimente (conserve, produse de băcănie, biscuiți, dulciuri, cereale, cafea, ceai, mâncare pentru copii), produse de igienă personală sau generală pentru adulți și copii, pături, lenjerie de pat, îmbrăcămite și hrană pentru animale.

 

Vă reamintim că Societatea Națională de Cruce Roșie – Filiala Botoșani a amenajat un spațiu de unde cetățenii ucraineni pot să se aprovizioneze gratuit cu produse neperisabile, produse de igienă personală și generală pentru adulți și copii, pături, perne, lenjerie de pat, îmbrăcămite și încălțămite, în limita stocurilor existente.

 

Programul de funcționare este de luni până sâmbătă, între orele 12.00 – 15.00. Singura condiție pentru a beneficia de acest sprijin este să facă dovada cetățeniei ucrainene.       

 

Toate instituțiile implicate în gestionarea acestei situații sunt în legătură permanentă și desfășoară activități în mod integrat pentru ca persoanele care se refugiază din fața războiului să treacă mai ușor prin aceste momente. Situația este în dinamică, datele cu privire la locurile de cazare modificându-se continuu.

 

La nivelul județului Botoșani există un centru integrat dedicat sprijinirii refugiaților din Ucraina care funcționează 24/7. La Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI) pot fi obținute informații legate de cazarea refugiaților, dar și despre modul în care pot fi făcute donații.

 

Totodată, de la nivelul acestui centru se pot obține și alte informații utile cetățenilor ucraineni care se află pe raza județului Botoșani precum: unde se pot adresa în caz de probleme medicale sau în cazul în care au nevoie de ajutorul unor instituții, ce reguli trebuie respectate la locurile de cazare sau în taberele pentru refugiați.

▶Datele de contact ale CJCCI: 0756.05.55.91; 0756.13.13.98 ; 0756.19.27.37

 

Informații suplimentare:

 

Ajutorul în caz de urgență depășește barierele lingvistice!

Aplicația Apel 112 poate fi utilizată în 6 limbi – română, engleză, franceză, germană, maghiară și ucraineană.

Operatorii STS ai Serviciului de urgență 112 preiau apelurile cetățenilor în mai multe limbi de circulație internațională și în limbile minorităților naționale.