Peste 100 de şcoli botoşănene se vor încălzi…din pământ

 

Începând cu anul viitor în judeţul Botoşani ar putea fi implementat un proiect prin care o parte însemnată din unităţile şcolare vor putea trece la un sistem de încălzire mult mai eficient şi la costuri extrem de reduse. Prioritare sunt cu precădere unităţile şcolare care momentan sunt încălzite cu sobe.
Instituţia Prefectului a făcut o centralizare a acestor unităţi şcolare care a fost trimisă către Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului în vederea includerii într-un program de investiţii care va fi implementat începând de anul viitor. „Există un proiect destinat sistemului de încălzire în unităţile de învăţământ şi anume pompele de căldură, noi am făcut o centralizare rugând  primăriile şi Inspectoratul Şcolar să ne precizeze şcolile care necesită dotarea cu astfel de pompe de căldură şi sperăm ca începând de anul viitor, printr-un program de investiţii să se deruleze”, a precizat prefectul Costică Macaleţi.

Ce sunt pompele de căldură?

Pompa de căldură este un dispozitiv care extrage căldura geotermală şi o foloseşte pentru încălzirea imobilului şi a apei calde menajere. Pământul înmagazinează şi produce o cantitate imensă de căldură, inepuizabilă. Temperatura se păstrează constantă în jurul valorii de 12 grade Celsius pe tot parcursul anului, indiferent daca afară este cald sau frig. Iarna, o pompă circulă prin forajele din pământ agentul termic special format din apă şi glocoli se încălzeşte şi se întoarce mai cald cu câteva grade. Vara, lichidul mai cald transferat prin foraje se răceşte în pământ iar pompa de căldură utilizează aceasta diferenţă pentru a răci clădirea.
Această sursă constantă de căldură a început să fie folosită în ultimii 20 de ani, cu foarte mult succes pentru încălzirea şi răcirea diverselor edificii, fiind economică şi ecologică.  La Botoşani ar urma să fie încălzite cu pompe de căldură 106 şcoli dintr-un număr de 41 de comune, în funcţie de etapele în care vor fi incluse în programul e investiţie. „Este eficient, testat din punct de vedere tehnic”, a dat asigurări prefectul Costică Macaleţi.