Peste 100.000 de euro pentru o firmă de renume după ce a făcut un drum spre casa primarului care a trecut și pe la DNA

La cinci ani de la semnarea contractului și la doi ani de la demararea procesului, o societate comercială din Botoșani reușește să își încaseze banii pentru lucrări făcute într-o localitate din județ în baza unor acte adiționale. Totul însă și după ce Direcția Națională Anticorupție a efectuat o anchetă.

 


Proiectul inițial s-a modificat spre stația de epurare, dar și spre casa primarului

În 2010 SC Conrec SA a câștigat o licitație organizată de Primăria Răchiți în cadrul unui program european de 2,49 milioane euro finanțat prin Agenţia de Plăţi, Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP). Proiectul prevedea modernizarea unor drumuri și construcția de canalizări și a fost modificat în 2011, când s-a introdus un alt drum, care pornește din dreapta șoselei Botoșani – Săveni și ajunge la stația de epurare. Cum însă în apropierea respectivei stații de epurare Vasile Adăscăliței, primarul de la acea dată, își ridica o casă, donată ulterior fiicei sale, a existat suspiciunea că motivul real al introducerii drumului în cauză în programul finanțat prin APDRP ar fi fost construcția respectivului imobil. SC Conrec SA a executat lucrările prevăzute în actul adițional, de circa 500.000 de lei, însă s-a depus o plângere la DNA, care a apelat inclusiv la Departamentului de Luptă Antifraudă (DLAF).

Judecătorii decid că drumul trebuie plătit

Dată fiind această sesizare făcută la DNA și DLAF, Vasile Adăscăliței, fostul primar al comunei Răchiți, nu a mai efectuat plata, iar cel care i-a luat locul, Gheorghe Iacob, a refuzat să onoreze facturile emise de SC Conrec SA. Ca atare, compania condusă de Mihai Vrăjitoru a deschis un proces pe care l-a câștigat la Tribunalul Botoșani. Primăria Răchiți tot a a refuzat să achite contravaloarea lucrărilor și a formulat un recurs, care însă i-a fost respins, la începutul acestei săptămâni Curtea de Apel Suceava hotărând păstrarea sentinței de la Botoșani și obligând instituția să plătească exact 516.592,69 lei către agentul economic din Botoșani. Ba mai mult, judecătorii au decis și acordarea unor cheltuieli de judecată de peste 12.000 lei către aceeași firmă și altele, în valoare de 4.500 lei, către chiar Vasile Adăscăliței, pe care actuala conducere a Primăriei Răchiți a încercat fără succes să îl cheme în garanție.

Primăria Răchiți pregătește plata, dar și noi sesizări

Ca atare, aparatul propriu de la Primăria Răchiți a întocmit un proiect de hotărâre care va fi dezbătut astăzi într-o ședință a Consiliului Local și care prevede plata sumei de 516.592,69 lei reprezentând lucrări efectuate și neachitate de către SC Conrec SA. Acești bani ar urma să fie asigurați din excedentul bugetului local existent la finele anului precedent, în timp ce cheltuielile de judecată din secțiunea de funcționare a bugetului local. În proiectul de hotărâre se prevede însă și ”atragerea răspunderii patrimoniale pentru recuperarea prejudiciului cauzat pentru plata sumelor enumerate la art. 1 și 2 de la persoanele care se fac vinovate, eventual sesizarea organelor de cercetare penală având în vedere valoarea prejudiciului”.

Fostul primar pregătește și el un proces

Sătul la rândul său de acuzația că a modificat proiectul ca să-și fac drum spre casă și după ce atât judecătorii de la Botoșani, cât și cei de la Suceava au hotărât că banii trebuie plătiți, respingându-se chemarea sa în garanție, Vasile Adăscăliței, acum consilier local la Răchiți, intenționează să deschidă el proces și să ceară daune, considerând că atâția ani a tot fost calomniat fără nici un fundament real.
Sergiu BĂLĂȘCĂU
CITEȘTE ȘI:
DNA, DLAF, Tribunalul Botoşani – experţi cu rulete în mâini au ajuns să măsoare ce şi cât s-a făcut într-un proiect de 2,5 milioane euro – GALERIE FOTO