Odată cu anchetele deschise pe numele edililor din Hârlău, un orăşel de 12.000 de locuitori, oamenii au început să bârfească pe la colţuri. Majoritatea au început să îşi pună semne de întrebare asupra averii celor implicaţi în verificările DNA, iar pentru mulţi dintre ei bănuielile devin acum certitudini, scrie Ziarul de Iași.
Joi dimineaţă, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Iaşi au descins la mai multe adrese din Hârlău şi Pârcovaci, un sat aflat în componenţa oraşului. La primele ore ale dimineţii, primul audiat a fost părintele Nicolae Crăciun, protopop al Protopopiatului Hârlău, fiind chemat să dea declaraţii în calitate de martor. După o oră a fost chemat Ion Formagiu, unchiul fostului viceprimar al oraşului Hârlău. Acesta este pădurar la cantonul silvic Pârcovaci.
În privinţa percheziţiilor, anchetatorii au descins la biroul primarului Constantin Cernescu şi la casa acestuia din Pârcovaci. De asemenea, alţi anchetatori au făcut o percheziţie la un gater din Pârcovaci, aparţinând unui localnic cu numele Mânzu, dar şi la domiciliul şefului Ocolului Silvic, Ioan Amariei. O supoziţie în acest caz, ar fi că lemnul era luat din pădurile de stejar din Pârcovaci, cu ştiinţa lui Formagiu, era transportat şi debitat la gaterul din Pârcovaci, apoi lua drumul Botoşaniului, unde era comercializat.
De asemenea, oamenii din Hârlău bârfesc şi despre cel care i-a „turnat“ pe indivizii ridicaţi de DNA. Ar fi vorba despre un om de afaceri din oraş, care a avut contracte cu Ocolul Silvic, apoi a fost înlăturat în favoarea altor firme. În ceea ce priveşte comercializarea lemnului, persoane din anturajul celor implicaţi în dosar au precizat că se făceau afaceri numai cu stejar. De remarcat este că fosta soţie a şefului Ocolului Silvic, Simona Amariei, deţine un imens depozit de materiale de construcţii chiar în mijlocul oraşului, pe strada Alexandru Lăpuşneanu. Pe lângă materialele de construcţie vândute, în curtea depozitului se pot vedea stive cu lemn brut, pentru foc, dar şi prelucrat. „Cei doi s-au despărţit în urmă cu vreo doi ani, fiecare a luat-o pe drumul său. El este în prezent cu o învăţătoare din Deleni, iar ea, cu un angajat al firmei. Depozitul îl avea de când era căsătorită cu şeful Ocolului. De asemenea, şeful a ales să stea în casa construită la 200 de metri de depozit, iar ea a ales apartamentul“, a spus un localnic care locuieşte la un bloc din apropierea depozitului.
Casa lui Ioan Amariei ne-a fost arătată de localnic. Se afla la o un colţ de stradă, uşor de recunoscut după gardul construit din piatră de râu, la fel şi faţada casei. În curte se aflau ieri la amiază o autoutilitară pentru transport şi un autoturism Duster. De asemenea, pe faţada casei era un anunţ de vânzare a imobilului, cu un număr de telefon afişat. n privinţa primarului Constantin Cernescu, acesta are în declaraţia de avere două terenuri în intravilan, dintre care unul de 1.000 de metri pătraţi în Pârcovaci, iar celălalt, de 862 de metri, în Hârlău. În Pârcovaci, acesta are o casă de 190 de metri pătraţi, iar în oraşul Hârlău, un spaţiu comercial de 540 de metri pătraţi. El mai deţine şi un autoturism Audi A6 din 2009, iar în 2014 a ridicat din vistieria Primăriei Hârlău suma de 36.154 de lei.