Pentru că trăim în… Botoșani : Distrugătorii orașului scapă cu amenzi că-s scumpe dosarele

Cazurile în care bunuri de pe domeniul public sunt distruse sunt de ordinul sutelor la Botoșani. Și aici intră o arie largă a obiectelor care cad pe mâna ”distrugătorilor”, de la bănci sau coșuri stradale la indicatoare rutiere, locuri de joacă sau flori din ronduri. Toate au câte o ”vină” și sunt ținta furiei unor botoșăneni uneori de neînțeles în gesturi.

 

Iar ceilalți întind degetul acuzator mai ales spre polițiștii locali care nu și-ar face datoria.

Șeful acestei instituții afirmă contrariul și explică faptul că, atunci când un astfel de individ nu este surprins în flagrant cum distruge un anume lucru, în cele mai multe dintre cazuri este identificat ulterior.

”Numai în anul 2015, iar acum sunt mult mai multe, am avut 206 persoane surprinse că distrugeau bunurile publice, bănci și coșuri de gunoi distruse, flori rupte, au furat. În momentul în care am găsit acea persoană și am făcut prin adresă persoanelor care erau păgubite, de exemplu Serviciul Edilitare, ei trebuiau să facă o plângere penală la Poliție”
Ioan Onuțu, directorul Poliției Locale Botoșani

 

Majoritatea celor care distrug bunul public, adică al nostru, al tuturor, se aleg cu câte o amendă pe care arareori o plătesc. Și, cam atât.

 

Pentru că, de prea puține ori statul, adică păgubitul face plângeri penale împotriva acestora. Dosare care de asemenea înseamnă resurse din vistieria statului.

”Înțeleg că e mai mult de făcut un dosar, de instrumentat ca și cheltuială față de a-l prinde pe respectivul și a-l sancționa. În momentul de față pentru mine este o problemă mare, lumea este revoltată și degeaba îl amendez eu”
Ioan Onuțu, directorul Poliției Locale Botoșani

În fiecare am municipalitatea înlocuiește tot felul de obiecte ce au fost distruse. S-a ajuns până la situația în care mobilierul stradal este achiziționat în funcție de rezistența la… lovituri. (G.E.)