Democrat-liberalii botoşăneni au făcut vineri primele consideraţii pe seama rezultatelor de la bacalaureat, cele mai slabe de după revoluţie. Cătălin Buhăianu, care a precizat că vorbeşte şi în calitate de professor, dar şi de membru al comisiei de învăţământ din Camera Deputaţilor, a criticat PSD-iştii botoşăneni, care după anunţarea rezultatelor au cerut demisia ministrului Educaţiei.
“Cred că rezultatul «dezastruos» care văd că opoziţia încearcă să-l transforme într-un subiect electoral, nu înseamnă altceva decât gradul de pregătire al elevilor şi maniera în care aceştia au tratat un examen foarte important din viaţa lor, acela de bacalaureat. Cred că tratarea superficială a acestui examen de către eleviâ, pe de o parte şi pe de altă parte rigurozitarea organizării acestui examen au făcut ca rezultatul să fie cel care este în acest moment”, a afirmat deputatul. Acesta susţine că s-au efectuat mai multe sondaje din care a reieşit că marea masă a românilor consideră că elevii au fost cei vinovaţi de rezultatele foarte slabe de la bacalaureat şi că toate criticile aduse lui Daniel Funeriu nu vor determina retragerea sprijinului politic de către PDL. „Trebuie descurajate furtul şi obţinerea de note prin metode bine cunoscute, prin copiat, şi cred că acuzele la adresa d-lui ministru Funeriu doar pe principiul că a oprit hoţia şi i se cere demisia, cred că este o abordare total greşită”, a menţionat Cătălin Buhăianu.
"Cineva trebuie să producă şi plus valoare”
El a remarcat că şi în condiţiile drastice în care s-a dat bacul în acest an elevii botoşăneni au obţinut locul 5 pe ţară ca medie de promovabilitate. „Dacă e să ne raportăm la media naţională, nu există păduri fără uscături”, a comentat vicepreşedintele PDL Botoşani. Atât acesta, cât şi preşedintele PDL Botoşani, au remarcat curajul ministrului de a pune capăt fraudării „examenului de maturitate”, lucru care făcuse ca numărul absolvenţilor de studii superioare să devină exagerat de mare în România. „Dacă toată lumea are studii superioare, cine mai munceşte totuşi în ţara asta? Pentru că cineva trebuie să producă şi plus valoare”, a spus Cătălin Flutur. Media iniţială de promovabilitate de la Botoşani, de 56%, a crescut cu ceva peste două procente după corectarerea lucrărilor contestate.