„Paznicii” coşurilor de cumpărături luaţi la ochi de un şef al judeţului

 

În cadrul Consiliului Consultativ pentru Protecţia Consumatorilor o altă problemă ridicată de prefectul Adrian Constantinescu a fost privitoare la metoda practicată de mai mulţi operatori mari care au puncte de lucru la Botoşani de a verifica produsele cumpărate de consumatori chiar şi după obţinerea bonului fiscal.

Prefectul le-a transmis comisarilor de la Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor să continue activităţile de consiliere ale agenţilor economici botoşăneni începute în acest an, dar pe lângă drepturi să le aducă la cunoştinţă şi obligaţiile pe care le au faţă de cei care le cumpără produsele. „Când un agent economic înţelege că are numai drepturi nu şi obligaţii vreau să aplicăm cu fermitate şi echidistanţă prevederile legii. În contextul acesta vreau să vă spun că sunt nemulţumit de atitudinea unor agenţi economici mari din Botoşani, comercianţi care, zic eu că este jignitoare la adresa populaţiei din judeţul acesta”, a declarat prefectul judeţului Adrian Constantinescu.
Prefectul şi-a detaliat nemulţumirea prin a descrie modul în care, în unele magazine clienţii sunt controlaţi la ieşirea din unitate în sacoşe pentru a se constata dacă marfa deţinută corespunde cu bonul fiscal, lucru care i se pare incorect. „Şi vreau să vă spun următoarea situaţie întâlnită de fiecare dintre noi zi de zi. Nu vreau să dau nume de firme în schimb, după ce la unele case de marcat se plăteşte produsul, cumpărătorul devine proprietarul mărfii, nu mai are voie decât Garda Financiară sau inspectorii de la Fisc să ceară o dovadă că marfa le aparţine. De ce după casa de marcat este acel paznic care vine şi răsfoieşte coşul cumpărătorului şi efectiv se uită pe bon. Nu ştiu care este menirea lor acolo, nu au nici un drept legal să facă lucrul acesta”, a mai menţionat prefectul care a cerut verificări în rândul comercianţilor care aplică acest stil de comerţ.