Patru noi împăraţi la municipiu

 

O ordonanţă de urgenţă adoptată de Guvern la mijlocul lunii decembrie a anului precedent a schimbat toţi şefii societăţilor comerciale la care Consiliul Local Botoşani este acţionar. Consiliile de administraţie de la SC Modern Calor SA, SC Urban Serv SA, SC Eltrans SA şi SC Locativa SA sunt conduse de cu totul alţi oameni decât directorii generali. Aceştia şi-au pierdut calitatea de preşedinte de CA.

OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice introduce managementul privat la unităţile de stat. În funcţie de cifra de afaceri regiile autonome sau societăţile comerciale la care statul este acţionar principal au fost obligate sau puteau opta pentru desemnarea preşedintelui şi membrilor CA conform actului normativ în cauză. Noua procedură schimbă regulile de stabilire a acestora, astfel încât firmele municipalităţii au apelat la firme private de recrutare a forţei de muncă. Acestea au organizat concursuri pentru a vedea cine face parte din structurile de conducere. Astfel, toate cele patru consilii de administraţie au şefi noi deoarece ordonanţa menţionată interzice directorilor generali să mai fie şi preşedinţi ai CA-urilor, ei putând fi doar simpli membri.
Directori şi foşti consilieri locali - noii preşedinţi de CA
În aceste condiţii Constantin Zărnescu, fostul consilier local din legislatura 1996 – 2000, a devenit preşedinte CA de la Modern Calor, Mihail Gheorghiu, directorul adjunct de la Urban Serv conduce Locativa, Serghi Crăcană, directorul adjunct de la termoficare, este şeful CA de la Eltrans, în timp ce fosta, până de curând, consilier local Nicolina Chirilă, este acum preşedintele CA de la Urban Serv. La această din urmă compania examenul a fost organizat de „Decon Business Solutions” din Bucureşti. „Mi s-a părut, de când dau examene, de când am fost student, cel mai dificil examen”, ne-a spus Gheorghe Pricopi, directorul general de la Urban Serv, care acum este simplu membru în CA-ul societăţii. Ordonanţa amintită reduce şi din atribuţiile directorilor generali. „Eu trebuie să raportez la consiliul de administraţie tot ce fac. Nu pot să fac o achiziţie fără aprobarea CA, mă refer la achiziţii de mijloace fixe. De exemplu, dacă vreau să cumpăr un container trebuie să cer aprobarea lui”, ne-a declarat Gheorghe Pricopi.
Val de demisii
Apariţia OUG 109/2011 a primenit serios CA-urile, mulţi membri înaintându-şi demisiile şi depunându-şi dosarele pentru a prinde un loc conform noii proceduri. Cei care nu au demisionat, la finalul mandatului, vor trebui să susţină concurs alături de oricare alt doritor ca să mai rămână în CA. „În urma examenului au fost date nişte note şi s-a repartizat de către AGA, în speţă Consiliul Local, fiecare dintre cei care au susţinut concursul, să fie în consiliul de administraţie de la o societate. Tot AGA, prin hotărâre a stabilit şi preşedintele, că nu mai alege acum consiliul de administraţie preşedintele, ci AGA îl numeşte”, a afirmat Mihail Gheorghiu, preşedintele CA de la Locativa.

Noii preşedinţi ai CA-urilor

 SOCIETATEA ŞEF CA
LOCUL DE MUNCĂ
 Modern Calor
 Constantin Zărnescu
 Urban Serv
 Urban Serv
Nicolina Chirilă
 Modern Calor
 Eltrans  Serghi Crăcană
 Modern Calor
 Locativa  Mihail Gheorghiu
 Urban Serv

CITEŞTE ŞI:
 Încă o demisie în Consiliul Local – AFLĂ cine a renunţat la mandat
 Drelciuc, scandal în AGA de la indemnizaţie: Muncă patriotică nu se face- VIDEO