Ziua Internațională a Educației a oferit un bun prilej de la ne cunoaște mai bine valorile. Performanța se găsește în școlile botoșănene sub diverse forme, uneori din minți tinere de copii sclipitori însă de foarte multe ori, din oamenii dedicați care fac cinste sistemului educațional județean.
Și sunt mulți.
Profesori, educatori sau învățători pentru care profesia este o vocație și nu doar un simplu loc de muncă. Dascăli care se dedică cu adevărat copiilor și procesului educațional, cu extrem de multe idei care puse în aplicare uimesc pe cei din jur.
Un bun prilej pentru ca astfel de valori din școlile botoșănene să facă un pas în față a fost Ziua Educației din 2021 când la Inspectoratul Școlar Județean au fost invitați și cei „patru creatori de educație” ai anului curent, premiați la nivel național în cadrul unui proiect european, dar și în ”casa educației botoșănene”.
Este vorba despre „CRED” un proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.
„Deși sunt mii de profesori care creează conținut, care creează materiale didactice, care se preocupă în permanență de formare, pentru a oferi copiilor tot ce au mai bun pentru educație de calitate și durabilă și pentru tot restul vieții. Avem alături astăzi de noi patru colegi profesori care au fost premiați la nivel național ca și creatori de educație în cadrul proiectului CRED”,
Ada Macovei, inspector școlar general
Proiectul este coordonator de Sorin Luca, directorul CCD Botoșani și este unul dedicat formării.
Există și o componentă de excelență prin care sunt premiați profesorii care ies din tipare și care găsesc tot felul de metode de stimulare a elevilor la orele de curs.
„Grupul țintă al proiectului este de 55.000 de profesori, suntem aproape de realizare, proiectul mai are un an de desfășurare. Pe lângă activitățile de formare și gala de creatori de educație, mai există o activitate în care alți profesori au fost selectați pentru a fi realizatori de resurse educaționale”,
Sorin Luca, coordonator proiect CRED
Anual are loc o selecție a celor mai buni profesori. Pentru ciclul gimnazial sunt oferite 30 de premii la nivel național și 20 pentru cel primar.
„Din ce am văzut acolo, Botoșaniul are aproape 10% și sunt 40 de județe plus București”, remarca Aurelian Pintilei, profesor la Colegiul Național Mihai Eminescu și unul dintre premianții de anul acesta.
Anul trecut, din sistemul educațional botoșănean s-au evidențiat Florentina Dănilă de la Liceul Pedagogic Nicolae Iorga și Vasile Andrieș de la Școala Gimnazială Grigore Antipa.
Anul acesta au fost premiați Daniela Păduraru, profesor Școala Gimnazială Ștefan cel Mare, Aurelian Pintilei, profesor Colegiul Mihai Eminescu, Ana Maria Atodiresei director Școala nr. 12 și Teodora Grapan, director Școala Dobârceni.
Din partea IȘJ au primit câte o distincție „profesor de nota 10”, fiind invitați să-și expună proiectele pentru care au luat premii și care pot fi vizionate în materialul video de mai jos.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL: