Patronul de la mall somat de autorităţi cu fost sediu de partid în paragină

 

Somaţii peste somaţii trimise de autorităţile botoşănene pentru o clădire lăsată în paragină şi care este un la pas de prăbuşire. Este vorba despre fostul sediu al Partidului Democrat din Bulevardul Mihai Eminescu, considerat monument istoric şi care în prezent se află în proprietate privată. Respectiva clădire a aparţinut unei bătrâne care a vândut-o mai departe patronului de la Uvertura Mall, Dănuţ Prisecariu.

"Unele clădiri nu sunt tratate conform legii"

Acolo, omul de afaceri ieşean ar fi intenţionat în primă fază să înfiinţeze un restaurant. Criza i-a dejucat însă planurile iar respectiva proprietate a fost lăsată în voia Domnului, la dispoziţia câinilor comunitari şi a persoanelor fără adăpost. Considerată a fi „o pată pe obrazul oraşului” din cauza locaţiei, modul în care arată în prezent clădirea a atras atenţia municipalităţii. „Am cerut Poliţiei Locale să trimită notificări încă o dată proprietarilor de case lăsate în paragină, vă pot da câteva exemple, fostul sediu PD din Bulevardul Mihai Eminescu, am văzut o locaţie pe Nicolae Iorga lângă Colegiul AT Laurian unde sunt foarte multe mizerii în curţi, care nu sunt marcate foarte clar cu garduri. Unele clădiri sunt monumente istorice şi nu sunt tratate conform legii. O să dispunem măsuri prin Poliţia Locală chiar dacă vor fi soldate cu sancţiuni”, a declarat viceprimarul Cosmin Andrei.
În cazul celei care a fost folosită drept sediu de partid de democrat liberali, edilul consideră că starea de degradare înaintată este cauzată cu bună ştiinţă şi de proprietar care nu ar mai intenţiona să intervină pozitiv din cauza costurilor ridicate. „Eu văd foarte clar o intenţie a proprietarului de a deteriora acea casă, intenţie care se vede prin lipsa de măsuri pe care nu le ia. Prima măsură care ar trebui luată este îngrădirea zonei astfel încât să nu mai aibă acces câinii vagabonzi şi persoanele fără adăpost în imobilul respectiv care se deteriorează de la o zi la alta”, a mai spus viceprimarul.

"Când ies din iarnă...au ieşit şi tot au ieşit"

Demersuri pentru salvarea clădirii au fost făcute şi de conducerea Direcţiei de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, dat fiind faptul că acest imobil este  trecut în lista celor considerate a fi istorice datorită statutului arhitectural. „Noi am făcut demersuri, de cele mai multe ori chiar am şi somat pe proprietar să ia măsuri, ei au spus în permanenţă că o să facă când ies din iarnă, au ieşit din iarnă şi tot au ieşit din iarnă. Noi am înţeles că este acelaşi proprietar cu mall-ul şi într-adevăr el a făcut o investiţie foarte mare şi a făcut eforturi financiare foarte mari dar atât timp cât a cumpărat dreptul de proprietate e normal să şi întreţină clădirea”, a declarat Dănuţ Huţu, director interimar Direcţia de Cultură.
În cazul în care proprietarul clădirii ar da curs somaţiilor trimise, costurile pentru restaurarea clădirii ar fi uriaşe dată fiind legislaţia în vigoare care nu permite ca astfel de lucrări să fie efectuate de firme obişnuite. De exemplu, pentru un eventual cumpărător, preţul de achiziţie ar fi undeva la 300.000 de euro la care s-ar adăuga încă jumătate din această sumă pentru plata specialiştilor.

"Aşa e făcut sistemul, să se lucreze numai cu specialişti"


 „Costurile sunt foarte mari pentru restaurare, trebuie să faci un proiect cu un expert, experţi de acest gen, acreditaţi nu există în Botoşani, sunt în Iaşi şi Bucureşti, au preţuri destul de prohibitive. După aia trebuie să lucrezi cu o firmă specializată care la fel pune şi ea preţuri mari, atunci într-adevăr, de asta costurile sunt foarte mari la restaurarea monumentelor istorice, aşa e făcut sistemul, să se lucreze numai cu specialişti”, a mai spus şeful instituţiei.

"Statul român nu s-a comportat nici el ca bun proprietar"

Mai mult decât atât, legislaţia în vigoare privind casele de patrimoniu nu prevede sancţiuni pentru degradarea firească atât timp cât distrugerea nu este cauzată de culpa umană. Pe de altă parte, o vină pentru stadiul în care se află unele clădiri istorice ar aparţine şi statului român, acelaşi care emite somaţii pentru întreţinerea acestora. „Mulţi dintre proprietari când şi-au primit imobilele retrocedate, nu le-au primit în stare bună. Cele mai multe care sunt case de locuit care nu au un statut special, de cele mai multe ori ei le-au primit în urma unui proces cu statul român şi care le-a dat aproape distruse. Eu ca stat, după ce după 70 de ani îi dau casa în 2010 după ce au stat chiriaşi care au distrus tot, o dau în starea asta şi îi spun tu ia şi fă casa, adică nu e un comportament normal, logic, statul român nu s-a comportat nici el ca un bun proprietar”, a încheiat Dănuţ Huţu.

Clădirea din Bulevardul Mihai Eminescu ar fi dată deja spre vânzare însă persoanele interesate în trecut au renunţat imediat când au aflat conotaţia istorică a acesteia dar şi costurile ridicate pentru reparaţii.
CITEŞTE:
 Casa Ventura e aproape gata - bijuterie cu lift şi mansardă – GALERIE FOTO