În fiecare an, la o săptămână după Duminica Învierii, după Duminica Tomii, numeroși creștini ortodocși prăznuiesc Paștele Blajinilor. Praznicul este cunoscut sub numele de Prohoadele, Paștele Mortilor sau Lunea morților, potrivit bzi.ro
De Pastele Blajinilor, crestinii merg in cimitir si se roaga impreuna cu preotii pentru sufletele celor decedati. Apoi, impart nevoiasilor oua, cozonaci si vin. Desi sarbatoarea este in acest an luni, 9 mai, oamenii vor merge in cimitire de duminica. Inca din ajunul sarbatorii, crestinii se ocupa de curatenia generala in cimitire si de ingrijirea mormintelor. Apoi, gospodinele pregatesc bucatele traditionale (oua rosii, cozonac si pasca). Traditia spune ca, in ziua praznicului, fiecare gospodina trebuie sa astearna pe mormantul familiei o panza sau un prosop, pe care asaza bucatele pe care le imparte in memoria rudelor decedate. Copiilor li se impart cate un ou rosu, dulciuri pregatite de gospodina, sucuri de fructe si cate o lumanare aprinsa, scrie telegrafonline.ro.
Dupa impartirea bucatelor la mormantul familiei, gospodina duce restul bucatelor la masa de obste, care se face in cimitir sau in curtea bisericii. La masa de obste, pentru comemorarea tuturor mortilor, se aduna preotii, dascalii si toti credinciosii veniti la comemorarea din cimitir. Se crede ca, de Pastele Blajinilor, sufletele mortilor sunt libere si pot sa guste din bucatele pregatite special pentru ei si primite de pomana. La Pastele Blajinilor nu se pomenesc numai mortii cunoscuti in familie, ci toti stramosii.
A doua zi de Paști, lucruri mai puțin cunoscute dspre tradiții și obiceiuri