Un botoșănean îndrăgostit iremediabil de câinii cu pedigree dărâmă un record cu un exemplar pe care l-a crescut de mic.
Într-un singur an patrupedul a obținut zece titluri de campion național și internațional.
Vedeta canină are un an și jumătate din rasa „Teckel cu păr sârmos”. Se numește Yasmin de Rediu, în domeniu numele câinelui fiind urmat de sufixul de canisă.
Îi aparține lui Constantin Bulgaru, un botoșănean care a făcut o pasiune din creșterea câinilor cu pedigree certificați să participe la expoziții și concursuri canine.
Pasiunea i-a fost stârnită undeva prin 1990 și de-a lungul anilor a avut pe lângă rasa menționată și exemplare de Ciobănești mioritici. S-a bucurat de certificate de campion mondial sau european și s-a implicat într-atât în fenomen încât la un moment dat a fost numit președintele comisiei de omologare pentru Ciobănești mioritici.
„Are zece diplome de campion. Și ca să obțină numai diploma de campion România Junior a trebuit să câștigi în trei arbitraje. Dintre care unul într-o expoziție internațională, altfel nu are cum. În urma rezultatelor obținute sau dacă participă la campionate europene și mondiale”,
Constantin Bulgaru, proprietar
Un câine care se apropie de perfecțiune pentru a obține titlul de campion trebuie să îndeplinească o serie de criterii care sunt atent analizate de arbitrii Federației Chinologice Internaționale.
„În primul rând expozițiile organizate sub egida Federației Chinologice Internaționale sunt expoziții de frumusețe. Dar expertul FCI, arbitrul, observă și caracterul, pentru că și un cățel nu poate să meargă cu coada între picioare sau depinde de fiecare rasă. Și îi vede, mersul, sănătatea, împreținerea și dacă e cocoșat sau are probleme. Deci trebuie să se încadreze cât mai aproape de perfecțiunie”,
Constantin Bulgaru, proprietar
Premiile sunt mai degrabă onorifice decât financiare însă încununează eforturile proprietarului de a aduce câinele către perfecțiune.
Constantin Bulgaru povestește că îngrijirea și creșterea unui exemplar cu pedigree nu este mai costisitoare decât cheltuiala cu un câine care nu are o origine certificată. Cheltuielile apar mai ales la deplasările la competiții, uneori în alte țări. „Dar fiecare pasiunea este costisitoare” glumește botoșăneanul care se pregătește pentru noi concursuri și expoziții canine alături de Yasmin.
Teckelul este un câine de vânătoare, fiind specializat mai ales pe mistreți.
Cu excepția maxilarului, a sprâncenelor și a urechilor, întreg corpul este acoperit cu un strat exterior de blană uniformă, scurtă, deasă, aspră, dură la exterior, și un alt strat inferior ceva mai moale și mai scurt.