Parlamentarii vor schimbarea buletinelor: CUM ar putea arăta noul tip de carte de identitate

Parlamentarii vor schimbarea buletinelor din România. Astfel, cât de curând românii ar putea avea acte de identitate asemănătoare cu cele ale celorlalte state din Uniunea Europeană, potrivit Alba24.ro.

 

Noul tip de carte de identitate ar putea fi în format ISO 7810, astfel va avea o dimensiune similară permisului auto sau cardurilor bancare. De asemenea, noua carte de identitate ar putea avea măsuri de siguranță și protecție sporite, dar și mai multe date informative. În noile buletine, românii ar putea avea trecut numele ca și acum, codul numeric personal, grupa sanguină, dar și faptul că posedă sau nu permis de conducere auto și numărul asigurării sociale.

 „Ca noutate poate în noul document de identitate, poate ar fi interesant ca în interiorul acestuia să se găsească informații cu privire la deținerea categoriei permisului auto și a grupei sanguine(inclusiv RH), aceasta din urmă, regăsind-se în vechile buletine de identitate”, a explicat inițiatorul propunerii, deputatul Mihai Aurelian.


Deputatul propune ca persoanele care solicită noul document să poată alege o carte de identitate care să nu conțină CIP-ul de memorie.


„O problemă stringentă o reprezintă opțiunea emiterii cărții de identitate, conferind posibilitatea cetățeanului care solicită noul document de a alege o carte de identitate care să nu conțină CIP-ul de memorie, respectând convingerea religioasă a fiecărui român care nu dorește să posede un astfel de document care sa aibă incorporat un astfel de CIP”, a transmis deputatul Mihai Aurelian.


De asemenea, parlamentarul mai propune ca adresa de domiciliu să nu mai fie trecută pe actul de identitate. Măsura ar reprezenta astel un mijloc de protecție a persoanei, în fața infractorilor care nu vor ști unde locuieşte respectivul, în acest fel ferindu-i familia sau pe el personal de eventuale întâmplări nefericite.


„În ultimii ani, au existat foarte multe cazuri de cetățeni români victime ale rețelelor de trafic uman sau tinere amenințate, sechestrate, persoane ale căror documente de identitate au fost confiscate de către capii rețelelor de crimă organizată, ceea ce oferă infractorilor deținerea datelor cu privire la domiciliul părinților, a familiei, ușurând astfel acestora punerea în aplicare a planului de amenințare, șantaj și constrângere a acestora, terorizând și distrugând sute de mii de familii. De asemenea, inclusiv cetățenii români din străinătate, tot în sensul protecției datelor personale în privința domiciliului, sunt reticenți în a fi expuse cât mai multe informații personale, iar ca argument în plus în beneficiul cetățenilor, eliminarea adresei din document servește tocmai pentru a evita preschimbarea acestuia ori de cate ori când un cetățean își modifică adresa de domiciliu, ceea ce înseamnă, noi așteptări și bani cheltuiți inutil”, a transmis deputatul.