Părinţii de meserie nu mai demisionează - VEZI câţi au plecat în 2011

 

În tot sistemul bugetar, de trei ani de zile angajările au fost îngheţate şi numai la şapte plecaţi din sistem se poate face o încadrare, însă din fericire pentru cei de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) anul acesta avalanşa de plecări din sistemul maternal s-a oprit.
50 plecaţi anul trecut, numai şapte anul acesta
Dacă în 2010 au plecat aproape 50 de părinţi profesionişti, de la începutul anului şi până în prezent numai şapte şi-au exprimat dorinţa de a părăsi sistemul maternal. Conducerea DGASPC susţine că aceştia nu au plecat din cauza crizei financiare, ci doar pentru că au împlinit vârsta pensionării. „La momentul actual avem angajaţi 221 de asistenţi maternali profesionişti care au 450 de copii. Dacă faceţi o medie, deci cam doi copii pe fiecare asistent maternal, ceea ce este optim. Anul acesta au plecat şapte asistenţi maternali, dar motivele nu sunt că au plecat din sistem datorită condiţiilor sau salariului, ci au fost pensionări sau au solicitat retragerea atestatului de asistent maternal sau nu mai îndeplineau unii condiţiile”, a declarat Doina Nacu, director economic DGASPC.
Cîţi bani ia un asistent maternal
Un asistent maternal primeşte lunar în funcţie de numărul de copii pe care îi are în plasament, în unele cazuri gradul de handicap şi vechimea părintelui profesionist între 800 şi 1.200 de lei. Pe lângă salar, acesta beneficiază de 8,3 lei pe zi bani cu care trebuie să îi asigure hrana copilului, între 500 sau 600 de lei pentru materiale igienico-sanitare, rechizite, cazarmament şi echipament. De asemenea, fiecare asistent maternal mai primeşte o alocaţie de plasament pentru fiecare copil de 93 de lei, plus alocaţia de stat de 42 de lei.
Elsa ŞEICA