Părinții profesionali amânați șase ani de zile pentru banii orfanilor

2.190 de zile sau aproximativ șase ani de zile au fost nevoiți să aștepte asistenții maternali profesioniști pentru a putea intra în posesia unor bani ce le revin din punct de vedere legal dat fiind faptul că au suportat o serie de cheltuieli pentru creșterea copiilor instituționalizați.

 

6 ani de așteptare pentru 1.500 de lei

Timp de patru ani, respectiv perioada 2008 – 2012, deși legea spunea că trebuie să primească lunar o sumă pentru banii de buzunar ai copiilor, în realitate nu au primit nimic de la stat. Ulterior în 2011, reprezentanții Sindicatului Impact de la nivelul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) au deschis un proces care a fost câștigat un an mai târziu.
Este vorba despre o despăgubire pentru asistentul maternal care a plătit practic din banii lui proprii banii de buzunar ai copilului. Deci cheltuiala pentru copilul care urmează o formă de învățământ, inclusiv grădiniță. Suma este mică în fiecare lună, 28 de lei, dar pentru o perioadă de patru ani s-a ajuns la o sumă mare”, a explicat situația Camelia Socianu, vicepreședintele Sindicatului Impact.

Amânări pe spinarea orfanilor

Se regăsesc în această situație aproximativ 200 de asistenți maternali profesioniști care erau membri de sindicat în 2011 când a fost introdusă cererea în instanță. Sentința a fost dată în 2012 și au mai urmat mai apoi alți doi ani de așteptare întrucât….nu erau bani. 
Sentința este definitivă și irevocabilă din decembrie 2012. Pe 2013 nu am putut să obținem fonduri având în vedere că între timp se făcuse deja prognoza bugetară pe anul 2013, am tot făcut demersurile necesare în decursul anului 2013 și a fost prevăzut pentru bugetul anului 2014. Din alocarea bugetului nu ne-a fost alocată această sumă”, a mai spus liderul sindical.

Toamna vine cu banii restanți

Partea bună este faptul că după un timp de așteptare într-un final suma va fi achitată pe acest final de an, însă în două tranșe.
Noi am insistat atât pe lângă conducerea DGASPC cât și pe lângă conducerea CJ și acum putem spune că am fost de acord cu alocarea în două tranșe a acestei sume, fiind o sumă foarte mare, undeva la 5 miliarde per totalul sentinței. Se acordă prima jumătate până la finele lunii octombrie și sperăm ca până la sfârșitul anului să fie și cealaltă jumătate”, a adăugat Camelia Socianu.
Suma pe care trebuie să o primească un asistent maternal profesionist este cuprinsă între 1.500 și 2.000 de lei. (G.E.)
CITEȘTE:
 Adopție cu lacrimi în ochi la municipiu: un consilier local şi soţia înfiază doi copii instituţionalizaţi după un an de încercări cu sistemul