Paradis terestru! Locul din Botoșani, destinaţia preferată a lebedelor

Sute de lebede trăiesc în judeţul Botoşani protejate de lege, dar şi de localnici. Iazurile sălbatice din nord, spun specialiştii, sunt destinaţia preferată a lebedelor. Sălaşurile acestora din nord au devenit locuri protejate, scrie Adevărul.

 

Judeţul Botoşani este al doilea la nivel naţional ca suprafaţă de luciu de apă. Mai precis, este unul dintre judeţele cu cele mai numeroase iazuri, lacuri şi suprafeţe cu apă din ţară. Multe dintre acestea sunt sălbatice şi reprezintă un adevărat paradis pentru iubitorii de relaxare, natură neîmblânzită şi pescuit. Iazurile învelite în stuf, păpuriş şi diferite plante de apă, pline de peşte de diferite tipuri, reprezintă s-au transformat în adevărate paradisuri în care natura şi nu omul stabileşte regulile. În ultimul deceniu, iazurile sălbatice din nord au devenit patria a zeci de specii de păsări de toate tipurile, dar în special acvatice. 


Dintre acestea, cele care s-au adaptat cel mai bine şi care de altfel au ales Botoşaniul inclusiv ca „reşedinţă” de iarnă au fost lebedele. Maiestuoasele păsări acvatice au venit în număr mare în câteva zone ale judeţului şi de câţiva ani stau toate anotimpurile oferind un spectacol unicat, tuturor iubitorilor de natură. Pentru sătenii din apropierea lacurilor de la Costeşti, Stânca Costeşti, Rogojeşti-Bucecea, Hăneşti sau Tătărăni, lebedele sunt o obişnuinţă. Şi asta fiindcă sute de zburătoare populează iazurile din zonă şi deja sunt ”rezidente” permanente a stufărişurilor unde şi-au făcut cuiburi. Victor Prisăcariu, un sătean din Răchiţi, vine frecvent la iazul Costeşti din comună, doar pentru alte privi. Se aşează tăcut la marginea uriaşului iaz şi le priveşte jocul.

 
”Sunt atât de frumoase şi au ceva aşa parcă din altă lume în ele. Este o plăcere. Sunt multe. Au venit în urmă cu vreo 10 ani. La început au fost puţine. Şi-au găsit culcuş aici în stuf. Nu le-a deranajat nimeni şi s-au înmulţit. Şi iarna stau aici. Este o minune că le avem”, spune săteanul.

CITEȘTE: Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare sărbătorită la Botoșani cu o campanie de stopare a braconajului