Panourile lui Țurcanu, mărul discordiei într-o dispută c-o… Biserică: Uitați-vă cum arată! FOTOGALERIE

„Noi avem o biserică de Evul Mediu”, este declarația unui consilier județean botoșănean. Lăcașul de cult unde poposesc anual politicieni, demnitari și fețe bisericești, stă sub schele de multă vreme, motiv pentru care Pavel Rusu, proaspăt numit consilier județean, a atras atenția în plenul ședinței ordinare a Consiliului Județean Botoșani de ieri, 26 martie 2015 că situația trebuie schimbată în cel mai scurt timp posibil.

 

Acesta a subliniat faptul că biserica poartă numele patronului spiritual al orașului, însă cu toate acestea, a rămas ultima grijă a autorităților. Totodată, Pavel Rusu a mai spus că, din banii care s-au alocat panourilor împrăștiate în județ cu numele fostului președinte al Consiliului Județean (CJ) Botoșani, s-ar fi putut grăbi lucrările de reabilitare la Biserica Sf. Gheorghe.


Pavel Rusu, consilier județean:
„Aici vin fel de fel de politicieni, demnitari, prelați, sunt depuse inclusiv moaște și își desfășoară activitatea într-un mediu penibil. Trebuie să întreprindem ceva pentru a acoperi biserica, anul acesta, la anul, uitați-vă cum arată. S-au plantat în județ 250 de panouri cu numele fostului președinte și numărul de telefon. Aceste panouri au costat un miliard jumătate. Cu un miliard jumătate cred că se poate acoperi Biserica Sf. Gheorghe. Sfântul Gheorghe este și patronul spiritual al orașului și a rămas ultima grijă”.


 

[[readotherarticle:botosaneanul.ro:39939:Istorie redusă la 15 miliarde: Casă de boier din centrul orașului vandalizată și la un pas să se năruiască: GALERIE FOTO]]


Ca răspuns, președintele CJ, Gheorghe Sorescu, a punctat eforturile ce s-au depus până în prezent pentru reabilitarea clădirii, afirmând totodată, că se caută fonduri pentru ca lucrările să fie duse la capăt.
„Am avut o discuție chiar și cu Mitropolitul Moldovei. Mitropolia Moldovei este interesată, în măsura în care, fie prin Consiliul Județean, fie prin Primăria Botoșani, să acceseze un program de restaurare a bisericii. Reproiectarea este făcută la biserică și se așteaptă perioada de finanțare. Dacă va fi cazul și dacă vom găsi o posibilitate de accesare a fondurilor pentru restaurarea Bisericii Sf. Gheorghe, cu siguranță la nivel de consiliu vom propune asta”, a declarat președintele CJ.


Biserica despre care s-a discutat în plen este declarată monument istoric, a fost zidită în anul 1551, și a fost construită pe ruinele unei biserici mai vechi din târgul Botoșanilor.


(C.B.)


 

[[readotherarticle:botosaneanul.ro:37018:REPORTAJ: Biserica Armeană cu secole în spate, aproape să se prăbușească: pereții șubrezi și temelia nesigură îi netezesc calea spre colaps - GALERIE FOTO & VIDEO]]

[[galerie-foto]]