Pandemie și caniculă! Botoșăneni din municipiu cu un fir de apă, sau DELOC, de o lună jumătate: Nu avem apă să spălăm copiii VIDEO

Municipiul reședință de județ, anul 2020, în prag de alegeri electorale. Mai mulți locuitori ai capitalei județului se plâng de faptul că imediat se fac două luni de zile de când lor le lipsește apa. Lichidul fără de care un trai civilizat nu poate fi dus.

 

Fără apă în oraș „european”

 

Locuiesc pe strada Popa Șapcă din municipiul Botoșani. Oamenii de acolo susțin că în acest interval au încercat singuri să-și rezolve problema cu care se confruntă. Mai ales că traversăm o nefericită perioadă de pandemie cumulată cu canicula de afară.

 

Eforturile lor au rămas în van, așa că au apelat la alte metode pentru a se face auziți. Iată mesajul lor transmis pe adresa redacției Botoșăneanul.

 

 

„Nu știm cu cine să mai luăm legătura și unde să mai facem plângeri. Pe strada Popa Șapcă, începând cu numărul 92 până la capătul străzii pe o parte de mers, nu avem apă de o lună jumătate!!!! Au venit de la Nova Apaserv și au spart strada în multe locuri, au stricat asfaltul, au lipit înapoi și văd că tot degeaba... Nu mai știm ce să facem și unde să ne pornim ! Nu avem apă să spălăm copiii pe vremea asta, să spălăm vasele sau să ne spălăm pe mâini ! Abia după ora 23 dacă începe să curgă câte puțin. Domnii de la Nova Apaserv au zis să fim înțelegători și răbdători că vine un proiect de schimbare a țevilor în 2 ani !!!! Ne mai iau și în râs”,

Ne-a transmis o botoșăneancă de pe strada Popa Șapcă

 

„Spălați-vă pe mâini, faceți baie în pandemie”

 

În completarea mesajului, o botoșăneancă a filmat „presiunea” apei atât de la bucătărie, cât și de la baie.

 

 

„În 9 august 2020, strada Popa Șapcă. Poftim, apă, spălați-vă pe mâine, faceți baie, coronavirus... Presiunea e mică. Dacă mai las să curgă, poftim, apa în 2020”

 

Într-adevăr din robinet se poate observa cum se prelinge un firișor de apă din ce în ce mai firav. Presiunea scăzută pune probleme și centralelor electrice care nu pornesc și astfel oamenii nu beneficiază nici de apă caldă.

 

La bucătărie, aceeași „presiune”. Din robinet se prelinge un firicel de apă, robinetul gâlgâie obosit după care „moare” complet.

 

„Nu există așa ceva”

 

Directorul general al societății Nova Apaserv care oferă servicii de apă și canalizare în municipiu și județ susține că nu știe de vreo avarie care să dateze de o lună și jumătate.

Și că situația este mai gravă în județ.

 

„Nu există nicăieri să nu fie apă, indiferent unde, de o lună jumătate. Conductele sunt aceleași, de pompat se pompează tot 24 din 24. Eu am spus și la Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și la Prefectură, pe municipiu se mai rezolvă dar în județ este dezastru. Dăm apă, acum pe pandemie, o zi la o comună, o zi la o altă comună. Conductele sunt mici, sunt subdimensionate”,

Albert Tănasă, director general SC Nova Apaserv SA

 

Oamenii udă culturile agricole

 

În comunele din județ oamenii obișnuiesc să folosească apa din rețea pentru culturile agricole, mai ales că afară este extrem de cald.

 

„În contract scrie foarte clar că apa este folosită numai în scop casnic. Nu pentru udat. Nu avem ce face pentru că nu avem cum să intervenim. Prin județ, dacă luăm o direcție și mergem unde doriți, se udă continuu. Vara sunt problemele care sunt. Nu este dintr-o incapacitate a operatorului, ci dintr-o incapacitate a sistemului”,

Albert Tănasă, director general SC Nova Apaserv SA

 

În orice caz, Albert Tănasă a declarat că va delega această sarcină către directorul adjunct al societății, Romeo Obuf care să verifice situația de pe strada Popa Șapcă.

 

„Nu există să nu fie deloc, la noi toate avariile care apar astăzi, sunt rezolvate mâine, cel târziu. Dar problema este cu consumul. Nu există să fi fost o avarie care să nu fi fost făcută”,

Albert Tănasă, director general SC Nova Apaserv SA

 

Problema cu presiunea apei este una de notorietate la Botoșani, mai ales pe timpul verii. Rețeaua este învechită iar ultimele proiecte investiționale au vizat mai degrabă extinderile decât reabilitările.

Și asta întrucât politica UE, finanțatorul acestor programe spune că nu mai trebuie să existe niciun cătun fără servicii de apă și canalizare.

 

Se fac proiecte pe toate dealurile unde nu se branșează oamenii.

 

În același timp....

 

„Se neglijează reabilitările unde ar trebui schimbate, înlocuite și redimensionate conductele, dar asta este. Sunt bani de la UE și nu depinde de noi”,

Albert Tănasă, director general SC Nova Apaserv SA

 

Reprezentanții societății Nova Apaserv reiterează apelul către populație de a consuma apă cu chibzuință.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store