Pandemia în spitalele Moldovei: Au scăpat de COVID, nu și de infecțiile din spitale, UNDE au fost cele mai multe cazuri

Nici măcar în spitalele COVID, unde măsurile de igienă au fost la nivel maxim, pacienții nu au fost în siguranță.

 

Nu mai puțin de 1.356 de pacienți din spitalele românești s-au infectat cu infecții asociate actului medical (infecții nosocomiale) în ultimele 7 luni - perioada 1 martie-30 septembrie 2020. Informația este cuprinsă într-o notă a Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate privind infecțiile raportate oficial de spitale.

 

Dintre pacienții afectați, 274 erau internați în spitale COVID, 557 în spitale de suport COVID, iar 525 în spitale non-COVID. În documentul ANMCS nu se precizează în ce fel au afectat infecțiile nosocomiale starea acestor pacienți și nici despre ce spitale este vorba.

 

Astfel, în intervalul 01.03.2020 – 30.09.2020 au fost înregistrate în total, în spitalele românești, 2.620 de evenimente adverse asociate asistenței medicale, dintre care 1.356 (51,76%) au avut drept consecință asupra pacientului o infecție.

 

 

Ce s-a întâmplat în spitalele din Moldova

 

La nivelul zonei de Nord-Est, în intervalul menționat au fost înregistrate 504 evenimente adverse asociate asistenței medicale. Dintre acestea, 290 pacienți s-au infectat cu infecții asociate actului medical (infecții nosocomiale) în ultimele 7 luni.

 

63 dintre pacienții infectați erau internați în spitale COVID, 78 în spitale de suport COVID, iar 149 în spitale non-COVID.

 

De asemenea, și SARS-CoV-2 s-a transformat, în unele situații, în infecție nosocomială, luată din spital: 590 cazuri au fost în regiunea Nord-Est, dintre care 44 raportate în spitale non-COVID, 15 în spitale COVID și nici un caz în spitale de suport COVID. În spitalele COVID, cel mai probabil, cei infectați în spital au fost cadre medicale.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store