Pacienții botoșăneni se „educă” pe Google în privința riscului unor boli netratabile

Informațiile de pe internet pot dăuna în cazul unor pacienți care caută simptomatologii online.

Însă în multe dintre cazuri duc și la o conștientizare de riscuri ale unor afecțiuni medicale.

 

Una dintre bolile care pot afecta pe termen lung este diabetul. O boală ascunsă, fără simptome. Dar care, depistată la timp, în fază de prediabet, poate fi tratată.

 

Șefa Centrului de Diabet din cadrul Spitalului Județean Mavromati a declarat că există o educație medicală printre botoșăneni, față de cum era în perioada în care accesul la internet era limitat.  

 

„Față de ani în urmă, consider că pacienții sunt un pic mai educați. Adică deja știu de acea hemoglobină glicozilată care este necesară în diagnosticul diabetului. Știu că trebuie să aibă o alimentație rațională, știu că nu trebuie să crească în greutate. Sigur că de la teorie la practică este o distanță mare. Că nu pun în practică e altă discuție, dar sunt mult mai informați ca anii din urmă”,

Carmen Galiano, șefa Centrului de Diabet

 

Depistarea precoce a acestei afecțiuni cade în primul rând în sarcina medicilor de familie care-și monitorizează pacienții predispuși la diabet.

Și care pot interveni cu tratament pentru a evita declanșarea bolii.  

 

„Aici noi ne suprapunem cu medicii de familie, care au programele lor de prevenție și ritmul lor de investigație la pacientul pe care îl are pe listă. Și, în general, ei fac investigații și ce este cu observații diabet, îi trimit la diabetolog. Teoretic, au aceste programe de prevenție. Iar prediabetul acum este apanajul medicului de familie, adică medicul de familie este îndreptățit să dea chiar tratament cu Metformin, în cazul unui pacient cu prediabet. Și apoi, dacă nu se normalizează glicemiile, îl trimit la diabetolog”,

Carmen Galiano, șefa Centrului de Diabet

 

Medicii de familie, în funcție de pacient, pot recomanda scăderea în greutate în cazul persoanelor obeze sau eliminarea dulciurilor, acolo unde există exces. Alimentația trebuie să fie una sănătoasă, fără grăsimi iar sportul nu trebuie să lipsească din activitățile zilnice. În caz de diabet, medicii impun inclusiv renunțarea la alcool.