(P) Straja, staţiunea ideală pentru schi, cu şase luni de sezon în fiecare an – FOTOGALERIE

Situată la 20 de kilometri de municipiul Petroşani, Straja este locul ideal pentru o vacanţă la schi. Nici mai mult, nici mai puţin de 12 pârtii sunt amenajate în staţiunea din judeţul Hunedoara.

 

Se schiază noapte şi zi, din noiembrie până în aprilie

 

Şi fiecare dintre acestea este echipată cu teleschi, adică instalaţie de transport pe cablu. Demn de menţionat este că se poate schia şi noaptea pentru simplul motiv că patru dintre pârtii sunt dotate cu instalaţie de nocturnă.

Vestea cea mai bună este însă aceea că sezonul de schi începe din noiembrie şi durează până prin aprilie. Aceasta pentru că pârtiile sunt aşezate pe versantul nordic, sub forma unui evantai şi au zăpadă câte şase luni pe an, putându-se schia şi în condiţii meteo dificile.

 

A explodat business-ul de cazări

 

La o altitudine de 1.380 de metri este amenajat complexul turistic din staţiune. Înglobează peste 200 de case de vacanţă, vile, cabane şi pensiuni. Dar mai multe despre cazare puteţi afla accesând motorul specializat “cazare straja”. Acolo găsiţi datele de contact la o mulţime de unităţi de profil, cu informaţii privitoare la preţ, distanţa de teleschi, numărul şi tipul de camere şi facilităţile oferite, de la internet wireless şi room service până la grătar şi transport auto.

Oricum, posibilităţile de cazare sunt incomparabile cu cele dinaintea revoluţiei. Astfel, dacă în perioada comunistă nu existau decât în jur de 100 de locuri de cazare, în 2018 numărul total al acestora este estimat la circa 3.700. Dacă vă interesează strict să înnoptaţi la o pensiune, atunci puteţi da un search după “pensiuni straja”.


Staţiunea dispune de mai multe restaurante şi centre pentru închiriere de echipament de schi, iar dacă după o zi istovitoare pe pârtie încă mai aveţi rezerve de energie, o puteţi consuma la clubul din marginea pârtiei.

 

De la minerit la turism


Cu toate că era frecventată de împătimiţii de schi încă de prin anii ’70, Straja a fost declarată staţiune turistică abia în 2002.


De altfel, dezvoltarea turistică a aşezării s-a produs concomitent cu încercările de reorientare a întregii Văi a Jiului dintr-o zonă de minerit într-una axată pe turism.


Aceasta şi pentru că potențialul turistic montan al zonei Petroșani este unul cât se poate de însemnat. Asupra depresiunii străjuiesc Munții Retezat, Munții Parâng și Munții Vâlcan, iar din Straja vă puteţi bucura de o minunată priveliște cu Munții Retezat.


Astfel, partidele de schi pot fi combinate cu vizitarea unor obiective aflate în apropiere, precum Cetatea Devei, Parcul Naţional Retezat, Sarmizegetusa ori Castelul Corvinilor.

 

download from google play download from apple store