Ovidiu Portariuc : În locul primarului, aș fi organizat un târg al locurilor de muncă

 

Competiţia internă din PSD pentru obţinerea nominalizării la Primăria Botoşani are parte de un nou act. După o lansare în restaurant a unui candidat şi o ameninţare cu şedinţa a altuia, Ovidiu Portariuc a acordat presei locale un interviu în calitatea de posibil candidat al partidului pentru municipalitate. El a vorbit despre cum se pot atrage investitori străini cu taxe locale zero și cum trebuie să se pună accent pe tineri în crearea de noi locuri de muncă, făcând totodată referiri la primarul Cătălin Flutur şi preşedintele Consiliului Judeţean Mihai Ţâbuleac.
„Adevărul este că PDL-ului nu îi mai pasă de români”
-    Conform guvernanților de la București, România va ieși din criza economică la 1 aprilie, când vom înregistra, al doilea trimestru consecutiv, creștere economică. Deci mai avem foarte puțin timp până când vom începe să trăim bine. Așa spun statisticile. Ce spune în acest sens Opoziția și în special dvs., social-democrații? 
-    Eu personal vă spun că este o glumă de 1 aprilie pe care a făcut-o premierul Emil Boc. Am remarcat că reprezentanții Puterii s-au obișnuit să judece viața românilor după statistici. Dar românii nu sunt niște cifre pe hârtie pe care să le înmulțești au să le împarți. Românii sunt oamenii reali care stau la cozi pentru ajutoare de șomaj. Românii sunt profesorii care ajung să-și ceară drepturile salariale în stradă. Tot români sunt și acei care pleacă din țară în căutarea unui trai mai bun. Asta este România reală, nu cea prezentată în statisticile Eurostat. Mai mult decât atât, la capitolul exporturi, cu care se laudă Guvernul, până și bulgarii ne-au luat fața, chiar dacă noi ne lăudăm cu capacitatea de producție la Dacia Mioveni. Eu am senzația că PDL-ul este total desprins de realitate.
-    De ce spuneți asta?
-    Nu vreau să merg mai departe și am să mă refer la municipiul nostru. Uitați-vă cum au reacționat liderii locali ai PDL în problema salariilor profesorilor.
-     Dar PSD-ul, ca partid de Opoziție, ce a făcut în acest sens?
-    Tot ce trebuia și era de datoria noastră să facem. De la interpelări în Parlament, până la scrisori deschise adresate ministrului Educației. Demnitarii noștri au avut întâlniri cu liderii de sindicat, cu profesorii, s-au strâns semnături, s-a cerut deschis Guvernului completarea bugetelor în cele patru județe din țară care se confruntă cu problema banilor pentru profesori. Adevărul este că PDL-ului nu îi mai pasă de români.  Sunt sigur că oamenii au înțeles cât de mult au fost mințiți în campania electorală trecută și vor acționa în consecință la viitoarele alegeri.
„Peste 600.000 de oameni și-au pierdut locurile de muncă”
-    Opoziția are un singur slogan ”Jos Guvernul. Jos Băsescu, Udrea și Boc”. Dar ce punem în loc? O ”alianță socialistă”?
-    Punem în loc un set de măsuri și principii social-liberale care să scoată România din criză. Punem, în primul rând, în loc o viziune de dezvoltare pe termen lung, nu doar soluții conjuncturale. Noi venim cu soluții găsite în România reală, cu soluții la problemele reale cu care se confruntă românii. Știți că în județul nostru în fiecare zi, aproape o sută de oameni își pierd locul de muncă. Alte câteva mii pleacă lunar în străinătate să își găsească un loc de muncă, departe de familie. În acest timp, jumătate  din suprafața agricolă a județului este nelucrată, deși s-ar putea crea mii de locuri de muncă în acest domeniu.
-    Ce soluție are PSD-ul pentru problema locurilor de muncă?
-    Problema locurilor de muncă se rezolvă prin investiții publice, pe de o parte, și prin reducerea fiscalității și stimularea mediului de afaceri, pe de altă parte. Taxele mari duc la șomaj și falimente. Ca să nu mai vorbim de fuga capitalului străin. Scăderea impozitelor duce la crearea de noi locuri de muncă. Asta ar trebui să înțeleagă Guvernul și PDL. Faptul că în ultimii doi ani PIB-ul a scăzut cu 18 miliarde de euro și peste 600.000 de oameni și-au pierdut locurile de muncă spune ceva despre ce se întâmplă. Am propus în ședința Biroului Politic județean scutirea angajatorilor de la plata CAS pe o perioadă de 6 luni dacă fac angajări din rândul șomerilor. Sper că parlamentarii noştri vor prelua aceasta initiativa. O altă soluție ar fi taxe locale zero pentru angajatori pe o perioadă de un an, cu obligativitatea de a menține locurile de muncă cel puțin 18 luni, sau parteneriate publice private pentru atragerea investitorilor, cărora să le punem la dispoziție terenuri pe care să își întemeieze investițiile și să creeze astfel locuri de muncă. O să vă enumăr și câteva din soluțiile programului de guvernare al PSD, care este într-o continuă adaptare la realitățile economice și sociale. Soluțiile noastre sunt: scăderea TVA la 5% pentru alimentele de bază, credite subvenționate pentru IMM-uri, capitalizare CEC și EXIMBANK și utilizarea acestora ca pârghii principale în dezvoltarea sectorială, TVA plătit la încasare nu la facturare, realizarea de centre de colectare legume –fructe în mediul rural, scutirea de impozit pe profitul reinvestit etc.
„Știți că în Botoșani sunt câteva zeci de firme care creează soft doar pentru piața externă?”
-    Ce faceti dvs. personal ca vicepreședinte PSD  și ca responsabil pe domeniul economic în acest sens?
-    Atât cât pot face ca membru al unui partid care nu este încă la Putere. Săptămâna trecută am participat la Bacău, la sedința regională a Departamentului de Politici Economice și Fiscale, departament coordonat de dl. deputat Viorel Ștefan, Președintele Comisiei de Buget-Finanțe din Camera Deputaților și botoșănean la origini, după cum am aflat dintr-o discuție purtată cu domnia sa. Într-o ședință de aproape cinci ore s-a evaluat stadiul de evoluție a programului PSD de politici sectoriale și fiscale, la care se lucrează de mai bine de jumătate de an. În cel mai scurt timp, vom face public acest program economic de dezvoltare. De asemenea, în luna iunie am invitat o delegație de investitori din Germania, Austria și Elveția  pentru a le prezenta orașul nostru și oportunitățile existente aici. E un  pas dintr-un program mai amplu pe care îl pregătesc și pe care îl voi face cunoscut la momentul potrivit. Eu cred că în Botoșani se poate dezvolta pe lângă agricultură, industrie alimentară și confecții, pilonii principali ai realizării PIB-ului local, și o zonă de servicii IT ținând cont de școala de matematică-informatică existentă în Botoșani, una de elită la nivel național. Știți că în Botoșani sunt câteva zeci de firme care creează soft doar pentru piața externă? Au un potențial de creștere impresionant, doar trebuie stimulați și nu sufocați cu taxe și impozite.
„Dacă aș fi fost în locul primarului, aș fi organizat de mult un târg al locurilor de muncă”
-     Dar avem și soluția fondurilor europene. Președintele Consiliului Județean, Mihai Țâbuleac, a anunțat investiții de zeci de milioane de euro în anii următori.
-    Fondurile structurale pot fi unul dintre motoarele principale ale României pentru relansare economică, pe care însă PDL nu știe cum să îl pornească. În România, timp de patru ani de la aderare, s-au semnat doar cinci mii de contracte pe fonduri structurale. Avem o rata de absorbtie de 4%. Cifrele sunt ridicole pentru un stat de dimensiunea României. Toate acestea s-au întâmplat din cauza birocrației excesive impuse în procesul de depunere și aprobare a dosarelor și, repet, din cauza taxelor excesive care grevează orice activitate economică.
-    Ce faceți cu tinerii care vor să plece din România pentru că aici nu au un viitor?
-    Vreau să vă spun că rata șomajului printre tinerii de 18-25 de ani este alarmantă și se apropie de 30%. Este necesar să deblocăm posturile din administrație pentru tinerii absolvenți. Trebuie să ajutăm și mediul privat să respire pentru a prelua o parte din acești absolvenți. În al doilea rând, pe plan local, primarul Cătălin Flutur ar trebui să pună în aplicare măsurile Guvernului care a alocat bani din bugetul asigurărilor pentru șomaj pentru tinerii absolvenți. Numai în municipiul nostru avem 650 de tineri absolvenți înregistrați la Oficiul pentru Șomaj. Dacă aș fi fost în locul primarului, aș fi organizat de mult un târg al locurilor de muncă, unde să îi aduc în același loc pe angajatori care beneficiază de subvenții de la stat pentru fiecare loc de muncă creat și pe tinerii absolvenți care își caută un loc de muncă.
-    Cum decurg lucrurile în alianta? Cum colaborati cu liberalii?
-    Cu liberalii avem un protocol politic bazat pe un set de soluții pentru scoaterea României din criza economică și politică în care ne-a aruncat guvernul Boc-Băsescu. Avem un program economic și social care se va concretiza și în oferta noastră electorală pentru alegerile din 2012. În acest moment comisii mixte lucrează la armonizarea programului de guvernare al USL. Primul angajament din acest program este crearea a circa un milion de locuri de muncă prin măsuri de relaxare fiscală și stimulare a investițiilor cu garanții de la stat pentru IMM-uri.
„România mai are o șansă cu PSD la guvernare”
-    De ce credeți că veți reuși? Dacă ar fi fost atât de simplu și PDL ar fi încercat, cel puțin, să creeze mai multe slujbe.
-    Aici greșiți. Repet, acestor politicieni nu cred ca  le mai pasă de români. Ne-au angajat într-un Acord cu FMI care contravine interesului național. Un acord prin care au crescut taxele, au tăiat salariile, au impozitat pensiile, au restrâns slujbele din economia reală, i-au sufocat pe micii întreprinzători. Din 2012, când România va trebui să înceapă rambursarea tranșelor luate de la FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană, povara cea mare va cădea pe populația sărăcită. Astăzi fiecare român este dator la organismele internaționale cu 3.000 de euro. În cât timp credeți că vom reuși să plătim această datorie?
-    Încheiați pe această notă pesimistă?
-    Sunt optimist că România mai are o șansă cu PSD la guvernare. Avem soluții pentru români și suntem hotărâți să ajungem să le punem în practică.