Otravă la raft: Produse contaminate cu substanțe periculoase, retrase din magazine

Inspectorii de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au retras zeci de alimente de pe rafturile magazinelor românești în decursul unui singur an.

 

Alimente pline de substanțe periculoase

 

Foarte multe dintre produsele care ajung pe mesele românilor sunt, de fapt, otrăvuri. Inspectorii de la ANSVSA au retras în ultimii ani sute de alimente de pe rafturile magazinelor după ce au descoperit substanțe periculoase. Înghețata, dulciurile, deserturile, dar și legumele, fructele sau carnea sunt printre produsele retrase cel mai des, iar aceste produse au fost retrase inclusiv din magazinele de la Botoșani.

 

Situația a fost confirmată și de specialiștii din domeniul siguranței alimentare. Potrivit experților, 10% dintre produsele alimentare nu sunt ceea ce spune eticheta că sunt.

 

Iar acest lucru se vede și în numărul produselor retrase de la raft de către Autoritatea Sanitar-Veterinară. În medie, inspectorii au retras de la raft 42 de alimente pe an iar în top se află înghețata, deserturile, legumele și fructele, dar și produsele din carne precum carnea de pui.

 

Efectul asupra sănătății

 

De la începutul lunii februarie și până în prezent, au fost retrase din magazine 11 produse alimentare, scrie realitatea.net

 

Potrivit unui studiu recent, consumul în exces al alimentelor contaminate cu diverse substanțe poate duce la la un tip sever de otrăvire care afectează în special femeile însărcinate, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, dar și persoanele cu o imunitate scăzută.

 

Și experții de la Autoritatea Națională Fitosanitară au analizat peste 1.300 de probe de legume din România și au găsit în peste 40% dintre ele urme de substanțe periculoase.

 

(Foto: depositphotos)