Jurnalistul Cristian Hostiuc atrage atenția, într-un articol publicat pe zf.ro, asupra monștrilor care se ascund în spatele creșterii economice din România.
Economia țării noastre crește cu 5% pe an. Pe de altă parte, însă, investiţiile statului sunt la minimum de mai bine de zece ani.
Și, cu toate că există o cerere foarte mare de forță de muncă, datele Eurostat arată că România ocupă locul al doilea din Europa în privința tinerilor fără ocupație.
Concret, statisticile arată că aproape una din patru persoane cu vârsta cuprinsă între 20 şi 24 de ani nu are ocupaţie.
”Aşa cum dispariţia şcolilor profesionale se vede acum, după aproape un deceniu, plus mentalitatea fiecărui guvern de a nu avea programe naţionale pentru a atrage tinerii să muncească în sectorul privat, ci mai degrabă să aştepte bani de la guvern, aşa se va vedea, în următorii ani, şi căderea investiţiilor publice, în infrastructura rutieră, feroviară, sănătate, educaţie şi administraţie.
Degeaba avem cerere mare de IT-işti, cu salarii de la 1.500 de euro net în sus, dacă dincolo de Bucureşti şi principalele oraşe din România nu sunt programe ale guvernului şi ale administraţiilor politice locale de a-i aduce pe tineri să muncească în sectorul privat. Orice tânăr, la nivel local, aşteaptă să se angajeze la stat. Mai ales că salariile cresc peste sectorul privat”, constată jurnalistul.
Teleromanul, județul lui Liviu Dragnea, este cel cu ponderea cea mai mică a salariaților din populația activă, adică 35%, (159.000 populaţie activă versus numai 56.000 de salariaţi, mai 2017).
”În Vaslui, rata este de 38%, în Botoşani de 38%, în Mehedinţi de 40%, în Giurgiu de 40%, în Dâmboviţa de 40%. Liderii de facto ai PSD, Dragnea, Bădălău, Neacşu, Stănescu, conduc judeţe unde mai mult de jumătate din populaţia activă, care poate să muncească, nu munceşte. În Brăila, la premierul Tudose acasă, rata este de 55%.
La polul opus, în Braşov, din 253.000 de persoane populaţie activă, 180.000 sunt la muncă, adică un raport de 71%.
În Timiş, raportul este de 71%, iar în Bucureşti este de 86%. În Sibiu, rata este de 68%, iar în Cluj de 67%”, se mai arată în articolul citat.