Orașul unde oamenii cară lemne în apartamente ca să se încălzească, blocurile aduc a tancuri ruginite - VIDEO & GALERIE FOTO

  • Anul 2022: vremuri în care tehnologia ne duce virtual la capătul lumii.
  • În realitatea noastră mioritică, nici vorbă de asemenea invenții. Oamenii încă se încălzesc la bloc făcând focul în sobe.

 

Orașul cu sobe la bloc

 

Orașul Flămânzi a mai purtat o povară ani la rândul, când era printre puținele unități administrativ-teritoriale cu un sat care nu avea deloc electricitate. Oamenii din acea zonă erau atât de rupți de realitate încât nu aveau cunoștință nici despre numele președintelui țării la unul dintre scrutinele pentru prezidențiale. 

 

Reportaj cutremurător în judeţul lui Ponta & DD - satul în care oamenii stau de 25 de ani fără lumină: O bisericuță, un magazin, să ne luăm și noi o pâine, o bere; Să ne pună lumină, că n-am avut niciodată - VIDEO & GALERIE FOTO

 

Flămânzi a fost totodată cunoscut și ca „orașul căruțelor”.

 

Administrația s-a schimbat, iar conducerea Primăriei a tot încercat să atragă fonduri pentru investiții în infrastructură sau utilități.

 

Și să elimine actualul sistem de încălzire de la blocurile din oraș.

 

„Majoritatea oamenilor folosesc sobele pe lemne. Casele pe care le-am văzut mai recente au centrale pe lemne majoritatea, mai nou au apărut peleții care sunt și mai eco. În perspectivă, nu mai facem nicio promisiune, pentru că am făcut și nu am realizat-o, lucrăm la rețeaua de gaze. Avem mult îngropat deja, puțin suntem împotmoliți la stația de joasă presiune”,

Ioan Guraliuc, viceprimar

 

Magistrala de gaze naturale trece pe lângă oraș, iar Primăria Flămânzi din buget propriu aproape că a terminat rețeaua subterană pentru a asigura alimentare cu gaz măcar la punctele cheie ale orașului.

 

Investiția se apropie de final, fiind în licitație amenajarea unei stații care să preia practic gazul în rețeaua orașului.

 

 

În trecut, în vremea comunismului, botoșănenii de la blocuri aveau căldură în sistem centralizat asigurată de o centrală termică ce funcționa pe păcură. Viceprimarul își amintește: „Au fost acele timpuri tulburi când totul s-a distrus. Inclusiv centrala termică. Acum se vede o epavă acolo, în spatele blocurilor”.

 

200 de apartamente

ar fi cu aproximație la blocurile din Flămânzi, iar oamenii care locuiesc în ele s-au constituit deja într-o asociație de proprietari. Altfel nu ar fi putut accesa fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru anvelopare termică: „Încercăm puțin să schimbăm fața aia comunistă”, spune Ioan Guraliuc, care încheie într-o nouă optimistă: „suntem pe calea cea bună”.

 

Într-adevăr, pe exterior, din cauza burlanelor care preiau fumul de la sobe, blocurile sunt brăzdate de dungi de fum.

 

În ciuda faptului că civilizația a cam întârziat prin zonă, oamenii din Flămânzi au împrumutat și ei din optimismul șefilor din Primărie. Sau poate din răbdarea de a aștepta lucrurile bune.

 

S-au obișnuit să aștepte, iar acum cel mai mult o fac cu gândul la conducta de gaze care ajunge la scara lor.

 

„Noi avem sobe, stau la etajul trei. Cu lemne ne încălzim, avem un garaj în spatele blocului unde le ținem. Și ducem lemnele sus. Până în toamnă sperăm că ajunge la noi. Pentru încălzire e cel mai important, că așa la aragaz pentru mâncare, avem butelie”,

povestea o tânără de la unul dintre blocuri

 

 

Alții care n-au sobe, s-a băgat în vorbă un vecin, se încălzesc la reșouri, însă la costuri mari pe factura de electricitate. Fiecare, după posibilități.

 

Iarna a trecut oricum, la următoarea probabil că vor putea spera la centrale termice pe gaz. Vine vara, care aduce cu sine alte probleme. Lipsa apei în sezonul călduros este una dintre problemele specifice Flămânziului. Oamenii de acolo păreau că s-au obișnuit însă și cu asta.

 

Sunt poate printre puținii care nu se plâng de sistem, de țara asta sau de politicienii care se află la conducere. Dimpotrivă, se declară patrioți și chiar își doresc să pună încă un Drapel Național lângă cel existent, în fața blocului lor.