Doctorul Gabriel Oprişanu critică noua modalitate de finanţare stabilită de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, care în opinia sa lasă medicii din Botoşani fără bani. Comasarea spitalelor a dus la subfinanţarea acestora şi la alocarea de bani mai puţini pentru plata salariilor. Pentru a face faţă unor bugete de austeritate, managerii de spitale vor fi obligaţi fie să opereze tăieri de lefuri, fie să desfiinţeze mai multe posturi de medici, sunt variantele pe care le prevede social-democratul.
"Prefer să îmi dau demisia decât să dau medicii afară"
Cele mai afectate de măsurile CNAS, care încheie în această perioadă contracte noi cu furnizorii de servicii medicale, sunt spitalele care au refuzat să devină simple secţii ale Spitalului Judeţean, obţinând, astfel, ultima categorie de competenţă. Directorul Spitalului de Psihiatrie susţine că va face tot ce îi stă în putinţă pentru a asigura salariile cadrelor medicale din unitatea pe care o conduce, arătând că lucrurile au un puternic caracter politic. „Prefer să îmi dau demisia decât să dau medicii afară. Este un act de politizare a bugetului de salarii. Pentru că nu au reuşit să desfiinţeze posturile prin comasarea spitalelor, au venit cu o găselniţă a subfinanţării prin care se va ajunge la disponibilizări sau tăieri de salarii. Primii care au de suferit sunt pacienţii şi medicii”, a declarat doctorul Oprişanu. El a criticat decizia Guvernului de a desfiinţa spitale pentru obţinerea unor noi resurse de bani: „Au desfiinţat degeaba spitalele Darabani şi Truşeşti şi Sanatoriul Guranda dacă declară acum că nu mai au bani la buget. Au pus pe drumuri sute de medici şi asistente medicale sub pretextul că vor face economii la bugetul asigurărilor sociale. Unde sunt aceşti bani acum?”.
„Primarul Flutur este direct responsabil”
Candidatul propus de PSD pentru Primăria Botoşani îl acuză pe primarul Cătălin Flutur că se ascunde în spatele unor decizii, pe care le ia sub umbrela reformei din Sănătate, pentru a acţiona împotriva adversarilor săi politici. „Primarul Flutur este direct responsabil pentru ceea ce se întâmplă la Spitalul de Psihiatrie. La Casa Judeţeană de Sănătate este o d-nă numită pe criterii politice, cu funcţii importante în PDL Botoşani, care răspunde la comenzile politice ale şefului său de partid. Ceea ce nu a reuşit dl. primar prin comasarea spitalelor, încearcă d-na de la Casa Judeţeană de Sănătate prin subfinanţarea unităţilor spitaliceşti sistemul public sanitar este virusat de decizii politice. Îi recomand d-lui primar Flutur să se trateze de febra electorală”, a declarat candidatul PSD la Primăria Botoşani. Gabriel Oprişanu are în vedere achiziţionarea unui tomograf pentru Spitalul de Psihiatrie care îi va permite să depună la Ministerul Sănătăţii dosarul pentru reevaluarea categoriei de performanţă a unităţii spitaliceşti pe care o conduce. Spitalul de Psihiatrie are în prezent aproape 400 de paturi de spital şi 16 secţii în care activează circa 200 de medici şi asistente medicale.