„Operaţiunea Microbuzul” – coproducţie Casa de Filme Palatul Victoria & PSD Botoşani – campanie electorală mizerabilă pe spatele elevilor DOCUMENT

Elevii din mediul rural botoşănean sunt folosiţi de partidul de guvernământ pentru o campanie electorală mascată şi mizerabilă fără precedent. Vizita efectuată săptămâna trecută de premierul Victor Ponta la Botoşani ascunde în spate o manipulare grosolană. Pe spatele copiilor care fac kilometri pe jos până la şcoală PSD-iştii se pregătesc în realitate de alegerile prezidenţiale

 


În 2007 Curteştiul primeşte un microbuz şcolar

Elocvent este ceea ce s-a întâmplat la Curteşti. La finalul anului 2007, pe 18 decembrie mai exact, Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) a transmis către Şcoala cu clasele I – VIII din Orăşeni Deal un microbuz şcolar. Era vorba de un Fiat Ducato, cu 16+1 locuri, fabricat în acelaşi an, a cărui valoare contabilă era de 99.440 de lei, adică aproape un miliard de lei vechi. Unitatea de învăţământ din Curteşti a primit atunci carnetul de garanţie, autorizaţia de circulaţie provizorie, cartea de identitate în original.
„În baza protocolului de predare-preluare, conducătorii compartimentelor financiar-contabile vor înregistra în evidenţele contabile operaţiunile privind intrarea, respectiv ieşirea în/din gestiune a mijlocului fix. În termen de 15 zile, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2007, se va comunica Inspectoratului Şcolar Judeţean, compartimentul financiar-contabil, nota contabilă cu care s-a înregistrat mijlocul fix”, se arată în procesul verbal de predare-primire.
Printre semnatari se regăseau Horia Negrescu, pe atunci inspector şcolar general, Teodor Simion, primarul de Curteşti de la acea dată şi Viorica Radu, directorul de la Şcoala cu clasele I – VIII din Orăşeni Deal.

microbuz scolar curtesti

În 2008 Primăria Curteşti nu mai vrea microbuzul

La mai puţin de nouă luni de la data la care unitatea de învăţământ menţionată a primit un microbuz de la Ministerul Educaţiei, prin IŞJ Botoşani, autorităţile şcolare şi administraţia publică din Curteşti au transmis o cerere uimitoare Inspectoratului Şcolar: să le ia microbuzul înapoi.
Pe 4 septembrie 2008, Carmen Iftode, profesor gradul I în comună, a informat Consiliul Local Curteşti despre dificultăţile generate de atribuirea respectivului autovehicul. Într-o adresă oficială, respectivul cadru didactic explica faptul că, urmare a primirii microbuzului, clasele V – VIII de la Şcoala Mănăstirea Doamnei ar trebui transferate la Şcoala cu clasele I – VIII din Orăşeni Deal pentru ca microbuzul să aibă astfel pe cine transporta.
„Solicit să fiţi de acord cu returnarea microbuzului Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani pentru ca Şcoala Mănăstirea Doamnei să rămână şcoală cu clasele I – VIII şi elevii satului să nu plece la oraş. Menţionez că elevii de la Mănăstirea Doamnei nu vor merge la Şcoala Orăşeni Deal şi vom pierde populaţia şcolară, iar colectivul de cadre didactice din comună sunt de acord (aşa scrie în adresă – n.r.) cu această propunere”, arăta atunci Carmen Iftode.

primaria curtesti renunta la un microbuz scolar
primaria curtesti renunta la un microbuz scolar 2

Inspectoratul preia autovehiculul şcolar de la Curteşti şi-l trimite la Colegiul Economic

Mai mult, din respectivul document reiese că maşina cu pricina nici n-a fost folosită vreodată pentru elevii din comună:
„Nefiind şofer angajat şi bani cuprinşi în bugetul şcolii pentru întreţinerea microbuzului, microbuzul a fost închiriat Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani pentru desfăşurarea diverselor activităţi”.
Solicitarea profesorului menţionat, director la şcolile din Curteşti în 2008, a fost aprobată de plenul Consiliului Local Curteşti.
IŞJ Botoşani a preluat astfel microbuzul pe care îl dăduse de fapt doar pe hârtie, dar nu l-a redirecţionat spre o altă unitate de învăţământ din mediul rural, ci spre… Colegiul Economic Octav Onicescu din municipiul Botoşani, pentru naveta cui…?

În 2014, Curteştiul primeşte din nou microbuz

Vara anului 2014, premierul Victor Ponta, aflat în campanie electorală mascată pentru alegerile prezidenţiale, vine la Botoşani şi împarte chei pentru microbuze. Nu le dă directorilor de şcoli, aşa cum se obişnuia, ci primarilor. Printre fericiţii aleşi care pun mâna pe un Opel Movano se regăseşte şi Dumitru Viţel, nimeni altul decât primarul de Curteşti, comună care în urmă cu şase ani a înapoiat un microbuz fiindcă nu avea ce elevi să transporte. Social-democrat, asemenea prim-ministrului, Dumitru Viţel îl pupă de fericire pe şeful Guvernului şi al PSD, mulţumeşte şi prefectului Costică Macaleţi şi cui mai apucă. În toamnă tocmai se împlineau şase ani de când aleşii renunţaser la un microbuz într-o perioadă în care el era viceprimar la Curteşti.

„Operaţiunea Microbuzul”, un film politic regizat prost de Casa de Filme Palatul Victoria

Cap-coadă, „Operaţiunea Microbuzul Şcolar” a fost un film politic de prost gust regizat atent de la Palatul Victoria. Pe 11 iulie, Consiliul Judeţean Botoşani a fost victor ponta microbuze scolare botosani  informat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDARP) despre faptul că, în baza solicitărilor centralizate de la Botoşani, s-au declarat eligibile 31 de cereri din 37, cele şase fiind eliminate fiindcă proveneau din partea unor oraşe, în condiţiile în care programul este implementat „pentru elevii din comunităţile rurale îndepărtate de unităţile şcolare la care sunt arondaţi”. Aşadar, elevii din Curteşti, comună vecină cu municipiul Botoşani, către care tocmai s-a demarat şi modernizarea drumului, se încadrează potrivit MDRAP la categoria „elevii din comunităţile rurale îndepărtate de unităţile şcolare la care sunt arondaţi”.

Copiii din localităţile PSD-iste sunt cei mai mulţi şi stau cel mai departe de şcoală

Şi mai interesant este ceea ce s-a întâmplat mai departe. MDRAP a comunicat că aceste 31 de solicitări declarate eligibile vor fi puse în aplicare pe parcursul a trei etape. În prima dintre acestea intră 13 localităţi, din care, ce coincidenţă, trei sferturi au PSD-işti în frunte.
Avrămeni – PDL
Corni – teoretic PDL, practic PSD, a participat inclusiv la conferinţa judeţeană de alegeri a PSD Botoşani, când a stat la prezidiu
Coţuşca – PNL
Coşula – PSD
Cristineşti – PER
Curteşti – PSD
Drăguşeni – PSD
Frumuşica – PSD
Nicşeni – PSD
Roma – PSD
Todireni – PNL
Ungureni – PNL
Văculeşti – PSD.
Aşadar, primăriile conduse de PSD primesc opt microbuze, cele liberale trei, nici un autovehicul nu ajunge la primăriile PDL.

Când să ia şi primarii din opoziţie microbuz, programul intră în ceaţă

În amintita adresă trimisă la CJ Botoşani, MDRAP vorbeşte despre a doua şi a treia etapă a programului în termeni cât se poate de vagi.
„În etapa II, care estimăm că se va desfăşura în perioada octombrie-decembrie 2014, pentru microbuzele care se vor achiziţiona în conformitate cu Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.17/2014 şi în etapa III, în anul 2015, în cazul în care necesarul naţional depăşeşte achiziţiile aprobate şi în condiţiile adoptării unui act normativ pentru o nouă achiziţie, vor fi repartizate un număr de 18 microbuze”, arată vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul MDRAP.
Astfel, nu reiese foarte clar dacă restul de 18 autovehicule vor fi acordate toamna aceasta, la anul sau… niciodată. Cert este însă, din nou incredibilă coincidenţă, că doar o singură primărie posibilă beneficiară este condusă de un primar PSD, restul localităţilor având în frunte aleşi locali din opoziţie, cărora li se alătură un conservator, astfel:
Adăşeni - PDL
Blândeşti – PC
victor ponta microbuze scolare botosani 2 Călăraşi - PDL
Cordăreni - PNL
Durneşti – PNL
Leorda – PNL
Manoleasa – PNL
Mihai Eminescu - PNL
Păltiniş – PNL
Pomârla - PDL
Rădăuţi Prut - PDL
Răuseni - PDL
Şendriceni – PNL
Suliţa – PER
Truşeşti – PDL
Tudora – PSD
Unţeni – PNL.
În rezumat, în etapa I, când s-au acordat sigur microbuze, aproximativ trei sferturi au ajuns la primari PSD, iar etapele II şi III, când ar trebui să se atribuie şi primăriilor din opoziţie, nu se ştie dacă se va mai da ceva.

Copiii din localităţile conduse de primari din opoziţie sunt puţini şi fac numai doi paşi până la şcoală

„Daţi-mi voie să cred că etapele II şi III nu vor mai exista”, afirmă deputatul Cristian Roman. Fost prefect, parlamentarul spune că în cele două mandate de prim-reprezentant al Guvernului în judeţ a participat în mai multe rânduri la acţiuni de înmânare a cheilor pentru microbuze. Acestea nu erau însă date de premier şi nu primarilor, ci directorilor.
„Potrivit legii, microbuzele se acordă în funcţie de populaţia şcolară şi de depărtarea faţă de unitatea de învăţământ”, mai declară Cristian Roman, ceea de ar însemna că localităţile conduse de social-democraţi au cei mai mulţi elevi şi care stau şi cel mai departe de şcoală, iar cele cu primari din opoziţie au cei mai puţin elevi, car e locuiesc şi foarte aproape de unitatea de învăţământ.
CITEŞTE ŞI:
Primarii PSD scoşi în faţă cu microbuzele şcolare, PDL-iştii şi PNL-iştii mai stau în staţie - DOCUMENT cu localităţile

Pregătiri de turism electoral?

Iarăşi foarte interesant este faptul că, în 2014, respectivele chei de la microbuze s-au înmânat direct primarilor şi nu directorilor de şcoli.
chei microbuze scolare botosani „Trebuie văzut exact ce scrie în procesele verbale de predare-primire, dacă sunt date primăriilor sau şcolilor”, spune Ada Macovei, fost inspector şcolar general.
De altfel, una dintre cele mai vehiculate variante este aceea că maşinile în cauză nu au fost acordate cu condiţia expres de a fi utilizate doar pentru transportul elevilor şi că scopul neoficial ar fi furnizarea unor microbuze care să ajute în campania electorală şi la alegerile prezidenţiale din toamnă la turism electoral.
„Dacă vă amintiţi bine, când eram prefect am dat ordin ca în ziua alegerilor toate microbuzele şcolare să fie parcate în curtea Poliţiei”, menţionează deputatul Cristian Roman.

Slugărnicie comunistoidă, pupături şi linguşeli către „Măria Ta” Ponta

Festivitatea de înmânare a cheilor pentru microbuzele şcolare, care a avut loc joi seară în Piaţa Revoluţiei, a constituit o mostră de slugărnicie social-democrată. Microbuzele au fost aduse în faţa Prefecturii taman cu două zile înainte de vizita premierului, iar miercuri noapte parcarea a fost interzisă ca nu cumva să perturbe cineva ceremonia. Mai mulţi angajaţi ai şcolilor, cu precădere din personalul nedidactic, au fost ameninţaţi cu disponibilizarea pentru a fi constrânşi să se deplaseze în centrul municipiului Botoşani şi să-l aplaude pe Victor Ponta. La rândul lor, primarii i-au mulţumit, unii chiar l-au pupat, dând impresia că premierul le-ar fi făcut un cadou din banii din salariu.

dumitru vitel primar curtesti victor ponta
VIDEO
  CUM PRIMEŞTE CURTEŞTIUL IARĂŞI MICROBUZ, CU LINGUŞEALA AFERENTĂ
În nota de miştocăreala generală care îl caracterizează, prim-ministrul l-a înţepat pe senatorul Mihai Răzvan Ungureanu, unul dintre cei care aspiră la preşedinţia României. „Ungureni? Ungureni? Unde sunt ungurenii mei?” a întrebat râzând Victor Ponta când i-a dat cheile de la microbuz primarului de Ungureni. El a făcut trimitere la o afirmaţie făcută de MRU la o întâlnire politică: „fiţi Ungurenii mei”. Culmea, nu i-a răspuns Ilie Ivanache, primarul de Ungureni, ci Marinel Stredie, primarul de Cristineşti: „aici, Măria Ta”.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
VEZI ŞI:
Înghesuială ca la pâine caldă pentru cheile de la microbuze - GALERIE FOTO
[[banner]]
CITEŞTE ŞI:
 Cu gândul la copiii din Botoșani, Ponta, campanie cu microbuze școlare: Merg pe jos