Începutul lunii aprilie a fost marcat printr-o competiție specială la Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” din Șendriceni, cea mai mare școală de meserii din județul Botoșani.
Instituția a găzduit o adevărată olimpiadă gastronomică menită să evidențieze elevii născuți pentru șorțul de bucătar, o generație care va ridica ștacheta serviciilor din domeniul HORECA.
Au fost două zile de competiție în artele culinare, sub mentoratul cadrelor didactice și al tehnicianului Iulia Drăguț, autorul primului manual de educație gastronomică din lume. Sub genericul „CULINARIADA”, seria de workshop-uri s-a desfășurat pe categorii de preparate și deserturi, în prezența unor agenți economici care și-au adus aportul de experiență în instruirea elevilor.
Ucenicii și profesorii coordonatori au demonstrat măiestrie și pasiune, aducând în fața juriului creații culinare ce reflectă tradițiile și bogăția culturală a regiunii. La festivitatea de premiere, participanții s-au îmbrăcat în port popular, aducând un omagiu datinilor străvechi și îmbogățind atmosfera cu autenticitate și culoare. La eveniment au participat inclusiv reprezentanți din cadrul Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași.
Printre invitați s-a numărat și senatorul Lucian Trufin, un susținător activ al școlilor de meserii și promotor al tradițiilor locale.
„M-am simțit onorat să înmânez o parte dintre recompensele cuvenite celor mai talentați elevi. Această inițiativă lăudabilă trebuie replicată în cât mai multe unități de învățământ, pentru că specificul nostru culinar și creativitatea elevilor îmbracă forme fascinante. Felicitări tuturor participanților și organizatorilor pentru acest minunat eveniment!”, a afirmat Lucian Trufin, reiterând importanța revitalizării învățământului profesional.
La Liceul „Alexandru Vlahuță” din Șendriceni învață peste 700 de elevi împărțiți pe mai multe calificări de interes major pentru agenții economici: mecanică auto și agricolă, industrie alimentară, turism, protecția mediului, instalații tehnico-sanitare, ospătărie, tâmplărie.
Unitatea s-a bucurat de investiții considerabile, prin grija administrației locale, condusă de primarul Marin Dohotariu. Au fost achiziționate utilaje agricole, autoturisme pentru școala de conducere integrată, echipamente tehnologice pentru laboratoarele proprii și ferma aflată în administrare. O altă parte dintre îmbunătățirile aduse școlii au fost suportate din venituri proprii, activitățile practicanților producând un profit anual de aproape 1 milion de lei.
Cu ajutorul Consiliului Județean, liceul din Șendriceni va fi modernizat în baza unei finanțări de peste 4 milioane de lei, prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Va fi achiziționată aparatură de ultimă generație, iar corpurile vor fi renovate, pentru ca școala să devină un adevărat centru de excelență în formarea profesională.
(Comunicat PSD Botoșani)