Oficial ministerial, vizită la Darabani pentru redeschiderea spitalului

 

Darabani a primit vizita consilierului ministrului sănătăţii Lazăr Iordache prezent pe meleagurile botoşănene pentru a constata starea Spitalului Orăşenesc din localitatea situată în nordul judeţului. Asta după ce, Primăria din urbea botoşăneană a solicitat redeschiderea unităţii medicale. În cazul în care cererea administraţiei publice locale va fi onorată, 40.000 de oameni vor beneficia de servicii medicale spitaliceşti şi ambulatorii.

Joi, 31 mai 2012 a fost prezent la Darabani consilierul ministrului Vasile Cepoi pentru a face o evaluare spitalului şi a o prezenta ulterior Ministerului Sănătăţii. Acesta a fost însoţit pe tot parcursul vizitei sale de către Mihai Aroşoaie, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, care în urmă cu o săptămână a fost în capitală la ministrul sănătăţii pentru a-i expune o serie de probleme, printre care şi cea a Spitalului Orăşenesc Darabani. „În urma vizitei efectuate la Ministerul Sănătăţii pe data de 22 mai şi la întâlnirea cu d-ul ministru al sănătăţii, Vasile Cepoi, am ridicat mai multe probleme legate de Spitalul Darabani şi de Spitalul „Mavromati”. La Spitalul Darabani s-a solicitat redeschiderea spitalului, întrucât acolo d-ul ministru cunoştea destul de bine că nu o să putem avea medici pentru spital, deoarece toţi au fost mutaţi la spitalul Dorohoi. Mi s-a promis rezolvarea situaţiei la Spitalul Darabani prin înfiinţarea unui Centru de Sănătate Multifuncţional Complex”, a declarat Mihai Aroşoaie.

După ce a inspectat locul unde odată funcţiona spitalul, Lazăr Iordache a cerut să-i fie înmânate lista cu inventarul aparatelor, organigrama şi statul de funcţii pentru a putea pleca la Bucureşti, unde ar urma să îi prezinte situaţia ministrului. „Am venit o evaluare totală a spitalului, cum se prezintă din punct de vedere al spaţiilor, utilităţilor, dotărilor de echipamente medicale. Nu pot să spun o părere pentru că, chiar dacă îmi dau cu părerea nu sunt eu cel care hotărăsc”, a declarat Lazăr Iordache(foto sus).





În cazul în care nu va fi aprobată redeschiderea spitalului, Primăria Darabani a luat în calcul încă două variante ca şi plan de rezervă. Menţinerea unităţii ca spital în regim de zi şi transformarea acestuia în Centru de Sănătate Multifuncţională ar fi cele două variante care ar putea ajuta populaţia  să nu mai fie nevoită să meargă până la 100 de km până la cel mai apropiat spital la Dorohoi sau Botoşani.
Răspunsul deciziei finale îl vor primi până pe data de 10 iunie, când Ministerul Sănătăţii va decide dacă Spitalul Orăşenesc Darabani va fi pus din nou în funcţiune sau se va transforma într-un Centru de Sănătate Multifuncţional. Alături de cei doi a mai luat parte la vizita în unitatea spitalicească şi Ghiorghi Burlacu, primarul oraşului Darabani.
Marina NECULA