Șoferul care a produs accidentul dramatic din Bulevard este LIBER! Victimele rămase cu sechele și amenințate cu moartea, șocate de decizia judecătorilor – DOCUMENT

Seara de 1 iunie a anului 2020 a fost marcată la Botoșani de unul dintre cele mai grave accidente rutiere produse în municipiul reședință de județ, bilanțul fiind unul apropiat de tragedie: trei autoturisme distruse, șase oameni răniți grav sau extrem de grav, dintre care doi încarcerați. Șoferul vinovat se afla în plin live la volan, în momentul producerii accidentului. Era băut și, la analiza toxicologică, în sânge i-a fost depistat și canabis.

 

 

Faptele au fost de o gravitate rar întâlnită.

 

Șoferul din autoturismul Audi care a provocat accidentul rula cu o viteză amețitoare prin oraș. Doar norocul a făcut să nu dea peste un pieton, de la intrarea în oraș, dinspre Șoseaua Iașului, până în dreptul Spitalului de Copii, unde a avut loc accidentul.

 

Lucrurile s-au tensionat inclusiv la sosirea polițiștilor, unii agenți fiind amenințați de respectivul tânăr. Au fost solicitați luptătorii din cadrul Serviciului Acțiuni Speciale (SAS), mascații, cum sunt cunoscuți în limbaj popular.

Târziu în noapte, șoferul din Audi a fugit din UPU, unde se afla pentru prelevarea de probe biologice, fiind depistat ulterior de jandarmi în zona stadionului.

 

Toate aceste fapte denotă fără niciun fel de dubiu un grad ridicat de inconștiență și lipsă de conduită morală din partea celui care s-a făcut vinovat de producerea accidentului rutier.

 

Și totuși...

 

Pe data de 20 iulie, judecătorii au decis punerea sa în libertate, după o lună și jumătate petrecută în arest preventiv, tânărul fiind plasat sub control judiciar. Decizia magistraților a provocat, așa cum era de așteptat, un val de revoltă în rândul victimelor.

 

Eliberarea sa din arest preventiv este pusă de avocații din dosar pe seama unei decizii din anchetă. Avocatul Eduard Luca, din Baroul Botoșani, reprezintă două dintre cele șase victime: șoferița de 26 de ani și prietenul ei, care s-au aflat în autoturismul VW implicat în evenimentul rutier.

 

 

El arată că portița spre înlocuirea măsurii de arest preventiv cu cea a controlului judiciar a fost decizia de disjungere a dosarului, luată de procurorul de caz.

Șoferul din Audi este cercetat pentru trei infracțiuni, respectiv: conducerea sub influența alcoolului și a altor substanțe, vătămare corporală din culpă și amenințare.

 

Dosarul a fost disjuns, soluția fiind dispusă prin rechizitoriul Parchetului, inculpatul fiind trimis în judecată doar pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea sub influența băuturilor alcoolice și a altor substanțe.

 

Pentru celelalte două infracțiuni se continuă cercetările.

 

„Acesta a fost unul dintre factorii care au accelerat eliberarea inculpatului din arest preventiv, fiind trimis în judecată doar pentru una din infracțiuni, iar față de celelalte se efectuează în continuare cercetări, dar fără ca în cauză să existe măsură preventivă, este clar că s-a grăbit oarecum eliberarea lui din arestul preventiv după aproximativ o lună și jumătate”

Eduard Luca, avocat Baroul Botoșani

 

Decizia de plasare sub control judiciar a fost luată la Tribunalul Suceava, după ce magistrații de la unitatea similară din Botoșani s-au abținut la calea de atac a inculpatului, din cauza unei stări de incompatibilitate, nefiind disponibile alte complete de judecată pentru soluționarea cauzei privitoare la arestul preventiv.

 

 

Eliberarea - O decizie de neînțeles, susține apărătorul victimelor.

 

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani, unitatea care cercetează faptele petrecute în seara de 1 iunie 2020, susțin că decizia a fost luată pentru urgentarea trimiterii în judecată a inculpatului, în perioada de 30 de zile a arestului preventiv.

 

„Având în vedere că pentru cele două infracțiuni trebuiau să se mai administreze niște probe în cauză și în intervalul respectiv de 30 de zile nu s-au mai putut administra s-a dispus trimiterea în judecată pentru una dintre infracțiuni și disjungerea cauzei pentru celelalte două. Acesta este motivul pentru care s-a dat disjungere”,

Procuror Mircea Hanachiuc, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani

 

*foto de la accident

 

Doar că această decizie, în realitate, s-a dovedit că a dat cale liberă pentru libertatea bărbatului care a produs accidentul.

 

Mai mult, avocatul Eduard Luca arată faptul că, în dosarul rămas în cercetare, ancheta bate pasul pe loc.

De cel puțin o lună de zile.

 

 

„Cercetările stagnează pentru că la dosar nu au sosit toate relațiile solicitate, toate rapoartele de constatare medico-legală. Din cauza unor asemenea proceduri administrative stagnează și ancheta și spunem că, deși aceste fapte sunt cele mai grave și care au produs consecințele cele mai severe dintre toate infracțiunile care este cercetat inculpatul, culmea că aceste infracțiuni sunt cele pentru care ar trebui să se desfășoare cercetări, ar trebuie să fie efectuată o anchetă, dar lucrurile stau pe loc”,

Eduard Luca, avocat Baroul Botoșani

 

Concret, Serviciul Județean de Medicină Legală (SJML) Botoșani nu poate întocmi raportul medico-legal din cauza unor acte care urmau să fie transmise de Spitalul de Urgență Sf. Spiridon unde a fost transferat prietenul șoferiței din VW.

 

În numele clienților săi, avocatul a transmis o solicitare prin fax către spitalul ieșean pentru urgentarea transmiterii documentelor.

 

 

 

De asemenea, a formulat o cerere către SJML care la rându-i să solicite aceste acte atât de necesare în derularea anchetei.

 

 

O altă problemă depistată în faza de urmărire penală și care bate pasul pe loc ar fi netransmiterea către avocat a unor acte din dosar, în condițiile în care, din punct de vedere legal, el are acces la toate înscrisurile existente.

 

„Am formulat către Parchet solicitări pentru a mi se comunica o serie de documente, fotocopii după niște declarații care sunt la dosar. Cererea inițială a fost trimisă pe data de 10 iulie, pe 10 august am trimis din nou o cerere în atenția procurorului de caz pentru că nici după o lună aceste copii nu au fost comunicate. Nu mi s-a permis consultarea dosarului pentru care s-a făcut disjungerea, cu atât mai mult cu cât sunt apărătorul persoanelor vătămate”,

Eduard Luca, avocat Baroul Botoșani

 

A mai solicitat să fie anunțat de fiecare act de procedură penală, respectiv administrare de probe sau declarații ale victimelor sau martorilor, însă și în acest sens s-a lovit de un zid de tăcere, dovadă care atestă faptul că, de cel puțin o lună de zile, nu s-a mai întâmplat nimic în această anchetă.

 

Eduard Luca: „Procurorul era obligat să-mi comunice prin ordonanță, un răspuns, dacă este de acord cu administrarea acestor probe cu înscrisuri sau nu. Nici aici nu am primit răspuns”.

 

O explicație a acestei situații ar fi că procurorul care se ocupă de caz este plecat în concediu de odihnă.

 

 

„Li s-a solicitat să nu sune la Poliție, în caz contrar vor fi omorâți”

 

Stagnarea anchetei și eliberarea bărbatului care a produs accidentul din Bulevardul Mihai Eminescu au intensificat starea de temere a victimelor care au fost amenințate inclusiv cu moartea.

 

„Personal cred că acolo nu este vorba despre o amenințare, ci chiar despre infracțiunea de șantaj care a avut ca destinatari, să spunem așa, persoanele vătămate. Mai multe persoane din acele mașini. Li s-a solicitat să nu sune la Poliție, în caz contrar vor fi omorâți. Acesta a fost și motivul pentru care au rămas panicați, șocați de gestul inculpatului care, deși se știa vinovat de acest incident, a încercat să zădărnicească tragerea sa la răspundere penală. A încercat la momentul respectiv să îngreuneze ancheta. Pe una dintre filmări se vede faptul că inclusiv agenți de Poliție au fost amenințați, aceste amenințări întrunind condițiile constitutive ale infracțiunii de ultraj și cu toate acestea în prezenta cauză nu se efectuează cercetări cu privire la infracțiunile de ultraj”,

avocatul Eduard Luca

 

Pentru fiecare dintre cele două victime avocatul a solicitat și daune morale în valoare de câte 20.000 de lei.

 

În concluzie:

 

„El se află în stare de libertate și acesta este un aspect care conturează ideea că în continuare persistă un grad de pericol social sporit la nivelul cetățenilor, din cauza eliberării lui, într-un termen mult prea scurt. Cu toate că practica judiciară a dovedit că în patru, cinci, șase luni de zile abia dacă se poate vorbi despre o diminuare semnificativă a acestei stări de pericol pentru ordinea publică. Ori în prezenta cauză este o soluție care din punctul nostru de vedere este neîntemeiată, nelegală și aptă să genereze o stare de temere la nivelul colectivității”,

Eduard Luca, avocat Baroul Botoșani

 

Două dintre victime au apelat la consiliere psihologică în urma traumelor suferite, medicii punând un diagnostic de stres post-traumatic.

Fata de 26 de ani implicată în accident, în respectiva seară circula regulamentar din sens opus. Șoferul din Audi, băut și drogat, a izbit un Ford care dădea prioritate pietonilor. Fordul a fost aruncat în VW-ul condus de tânăra fată.

 

Iată ce a notat psihologul în raportul medical despre ce își amintește ea despre seara de 1 iunie 2020.

 

”În data de 1 iunie 2020 în timp ce conducea mașina personală, deplasându-se pe Bulevardul Mihai Eminescu, a fost victima unui accident rutier violent. În mașină se aflau încă trei prieteni, toți au avut leziuni, traumatisme, care au necesitat îngrijiri medicale de specialitate. Din punct de vedere tehnic mașina a fost puternic avariată, daună totală. Viața personală, activitatea profesională, mediul familial era liniștit, ascendent, până în momentul producerii accidentului, moment în care viața ei s-a schimbat. La un prim impact vizual după producerea accidentului și-a dat seama de consecințele acestuia, dar și de faptul că viața sa și a prietenilor săi au fost puse în pericol, că fără să vrea se simte vinovată că nu a putut evita impactul, că prietenii săi au de suferit, fiind conștientă în același timp că nu era imposibil acest fapt, că era însăși era lovită.

Pe lângă trauma propriu zisă la nivel fizic tânăra a experimentat o vătămare corporală fiind diagnosticată post accident cu fracturi, plăgi, poli-traumatism.

Fata afirmă că uneori nu se poate concentra, somnul este perturbat de insomnii sau flash-uri referitoare la evenimentul traumatizant. De asemenea, afirmă că de la eveniment și până în prezent face eforturi de a evita gândurile, sentimentele sau conversațiile asociate cu accidentul, evită locuri sau persoane care trezesc amintiri legate de accident. Planurile, visele, dorințele ce se conturau în viața sa, continuarea studiilor, stabilitatea financiară, socializarea și integrarea în societate cu o viață activă au fost spulberate într-un mod brutal”.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store