Oaspeți emoționați la Botoșani: Primarul Flutur le-a lăudat… Centrul Vechi – GALERIE FOTO & VIDEO

Ziua de astăzi a fost una cu multă emoție pentru un grup de oameni, aparent normal ce a ajuns la Botoșani.

 

Erau în jur de 30 de persoane, evrei stabiliți în Israel dar care au legături cu municipiul sau județul Botoșani. Persoane care au plecat la diferite vârste din România dar care nu și-au uitat originile.

 

Revin, cu o insistență aproape dureroasă la Botoșani și vizitează locurile în care și-au petrecut primii ani din viață sau pe care și i-au trăit strămoșii lor.

 

Micul grup ce a ajuns la Primăria Botoșani în cadrul ”Marșului Vieții” a fost primit de primar.

 

Cătălin Flutur s-a prezentat tututor și a transmis că este onorat că îi are oaspeți la Botoșani pe toți cei prezenți în sala de ședințe a Primăriei.

 

„Depre Botoșani vreau să vă spun că este un oraș pe care, mă bucur că o parte dintre dv. îl cunoașteți, sper ca cealaltă parte să îl descoperiți așa cum este el astăzi. Nu pot decât să remarc și să îmi aduc aminte că în timp, comunitatea dv. a făcut lucruri multe și frumoase pentru Botoșani. Nu pot să nu-mi amintesc faptul că în sec. IX Botoșaniul era al patrulea oraș ca mărime al României, iar aici vorbesc ca număr de populație”,

Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani

 

Pe atunci, mai mult de jumătate din populația municipiului era formată din evrei. Iar dezvoltarea economică a orașului dar și mare parte din Centrul Vechi se datorează mai ales evreilor.

 

Ajutorul pe care comunitatea evreiască  l-a dat atunci când s-a construit și Teatrul Mihai Eminescu.

 

”Din păcate astăzi arată cum arată, o să vedeți probabil în vizita prin oraș, dar suntem deciși să îl reconsolidăm și să-l reconstruim. În altă ordine de idei, vreau să vă spun că, gândindu-mă la centrul nostru vechi pe care sunt convins că îl veți vizita astăzi, suntem singurul oraș din Moldova care au reușit să păstrăm și să conservăm Centrul Vechi, clădirile pe care o să le vedeți astăzi. Este cel mai întins Centru Vechi, eu zic că și din țară dar sigur din Moldova, lucru pe care am reuușit să-l facem doar cu fonduri europene”,

Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani

 

Din păcate, la orele amiezii Centrul Istoric al orașului răsuna de manele.

 

Unii dintre cei care au ajuns la Botoșani tremurau la propriu de emoție și chiar aveau lacrimi în ochi.

 

De la Primărie, după ce au făcut o poză de grup, toți au pornit pe jos, către Sinagogă.