Începând de duminică, 17 aprilie 2022, în Galeriile de Artă ”Ștefan Luchian” din Botoșani pot fi admirate lucrări de grafică, sculptură și pictură.
Este vorba despre două expoziții. Prima - Cosmogonia formelor & șoaptele îngerilor – poate fi vizionată în interiorul Galeriilor de Artă ”Ștefan Luchian” și îi are ca autori pe artiștii Liviu Șoptelea și Cosmin-Mihai Iațeșen. Cea de a doua - Bucuria culorii & fascinația formei – organizată în spațiul Colecției de Artă, aduce pe simeze lucrări de pictură și sculptură semnate de Mihai Iațeșen și Cosmin-Mihai Iațeșen.
Vernisajul a avut loc duminică la amiază, în prezența unui public numeros.
”Un dublu eveniment expozițional”, după cum a fost prezentat de către Ana-Elisabeta Coșereanu, menit să aducă înaintea publicului lucrări de artă, dar și de a contura emoțional figura unui artist trecut la cele veșnice, Mihai Iațeșen, tatăl sculptorului Cosmin-Mihai Iațeșen.
Invitat special a fost solistul Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani, Gabriel Graur, cel care a oferit un miniconcert de clarinet bas. ”Un periplu prin muzica lui Bach, din Suitele pentru violoncel”, după cum a precizat Gabriel Graur.
Și pentru că trăim vremuri de restriște, Ana Coșereanu i-a atenționat pe cei prezenți să privească și în jos. Și asta pentru că…
”…la intrare, pe jos, se află mai multe fotografii de la Bucea făcute de către Gheorghe Iavorenciuc. Să le considerăm ca un fel de strigăt împotriva unui război nemilos și absurd, ca toate războaiele, și să ne bucurăm astfel de acest moment în care avem liniște, pace, stabilitate”.
Cei doi artiști, unul din Iași, celălalt din Botoșani, nu se află la prima expoziție împreună. În 2014, Cosmin-Mihai Iațeșen și Liviu Șoptelea se întâlneau la Iași, pentru ca expoziția să fie ulterior (2015) prezentată și la Botoșani, sub titlul ”Metafore vizuale”.
Sculptorul Cosmin-Mihai Iaţeşen este lector la Universitatea de Arte "George Enescu" Iaşi, membru al Uniunii Artiștilor Plastici. Pictorul Liviu Şoptelea (de asemenea membru al Uniunii Artiștilor Plastici) a urmat masterul în Restaurarea și Conservarea Operei de Artă (Universitatea de Arte "George Enescu" Iaşi), ambii artiști având în palmares participări la expoziții naționale și internaționale, lucrări în colecții private și de stat.
”Lucrările celor doi artiști se completează în mod fericit. Dialogul, dualitatea, rugăciunea, îngerul fiind elemente comune celor doi și care conturează un univers metaforic. Expoziția transmite stări și trăiri din fascinantul univers expresiv al actului artistic. Cosmin-Mihai Iațeșen spune că sculptura statuară are un caracter metaforic, dezvăluindu-se în spațiu prin elocvență, vivacitate și limbaj impresionant, deosebit de sugestiv.
Despre creația sa, Liviu Șoptelea menționa că imaginile sunt extrase din cotidian, metamorfozate poetic, semnalându-ne nevoia de experiment, de evoluție către conceptual. Sunt îngeri care coboară printre oameni și oamenii cunosc dumnezeirea.
Iar cei doi artiști reușesc prin lucrările expuse să ne transpună în universuri considerate paralele, dar care acum se întrepătrund datorită viziunilor comune. Om, înger, zbor, rugă, credință, iubire, pasiune pe fondul sărbătorii de Florii în Galerii”,
Ana-Elisabeta Coșereanu, Galeriile de Artă ”Ștefan Luchian” Botoșani
O alăturare a culorii cu materia sculpturală menită să întregească într-un mod armonios conceptul metaforic al relației omului cu divinitatea. Viziuni diferite – în idee și exprimare artistică – asupra spiritului, asupra trăirii, se întâlnesc în arta care definește sufletul omenesc. Pictura lui Liviu Șoptelea, intenționat abstractizată, simplificând până la stilizare carnalul și pătimirile lui, devin astfel substraturi ale umanului perceptibil, dar purtătoare de mesaje și de semnificații.
Sculptura lui Cosmin-Mihai Iațeșen echilibrează și ”cumințește”, fără să contrasteze sau să (re)acționeze prin culoare. Lucrările sunt aspirații către Divin, rugăciuni înfășurate, aripi, îngeri în călătorii neterminate, dar bine conceptualizate artistic.
Mihai Iațeșen (9 aprilie 1949 – 16 decembrie 2018) a absolvit Facultatea de Arte Plastice și Pedagogie, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” Iași, la clasa profesorului Adrian Podoleanu. A fost profesor din 1973 până în 2014.
”Un spirit poliedric, polivalent: pictor grafician, sau altfel spus, un cuceritor, un descoperitor, transformând mereu pentru sine și semeni ”natura naturata” în ”natura artifex”, obiectele din casă depășindu-și funcționalitatea și devenind expresii ale frumosului; un maestru al griurilor colorate, noblețea sufletului său încălzind tonurile inițial neutr(al)e; un creator de obiecte folclorice, autor de cărți, învățător, profesor, director, părinte, soț, OM BUN”, scrie Luchian Strochi despre artistul Mihai Iațeșen.