O trăim și pe asta: Doi aleși de la municipiu au negociat cumpărarea a trei terenuri, au obținut prețul dorit, dar în ședința Consiliului Local nu au mai votat achiziția - VIDEO

Situație de neînțeles petrecută în ședința Consiliului Local care a avut loc joi, când aleșii de la municipiu au luat loc la masa dezbaterilor pentru a vota decizii pentru oraș. Votul acordat la două proiecte de hotărâre are mai degrabă un substrat politic decât un interes pentru cetățenii din comunitate, așa cum a și recunoscut un ales local.

 

Primul proiect

 

Concret, au fost două proiecte prin care Primăria Botoșani a propus achiziția unor terenuri de la persoane private, pentru amenajarea unor obiective de interes comunitar. Adică locuri de parcare, rampă de colectare gunoi și un loc de joacă. Terenurile se află în zonele Octav Onicescu, Armoniei și Ștefan Luchian.

 

În primul proiect de hotărâre a fost vorba despre două suprafețe de teren: de 682 mp în strada Armoniei și de 205 mp în strada Ștefan Luchian, adică în total 887 mp.

 

Prețul stabilit de un expert ANEVAR (Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România) a fost de 143.500 de euro – 162 de euro/mp.

 

Conform procedurilor, a fost constituită la nivelul Primăriei o comisie de negociere care s-a întrunit cu proprietarii și care a obținut un preț total de 95.000 de euro cu achitarea în două tranșe anuale, 50.000 de euro anul acesta și 45.000 de euro anul viitor.

 

Pe aceste suprafețe de teren se intenționa amenajarea unei rampe de colectare gunoi, loc de joacă și locuri de parcare.

 

Al doilea proiect

 

În cel de-al doilea proiect s-a propus cumpărarea de către Primărie a unei suprafețe de 737 mp pe strada Octav Onicescu. Expertul imobiliar a stabilit un preț de 123.000 de euro, însă în urma negocierilor s-a convenit să se achite către proprietar o sumă de 115.000 euro cu plată în patru tranșe anuale: 50.000 de euro anul acesta, 20.000 de euro în 2024, 20.000 de euro în anul 2025 și 25.000 de euro în anul 2026.

 

În această zonă se intenționa amenajarea a aproximativ 40 de locuri de parcare, având în vedere că terenul este deja asfaltat, iar intervențiile Primăriei ar fi fost minimale.

 

Noaptea minții

 

Ineditul situației intervine la votul în plen.

 

Din comisia de negociere au făcut parte:

 

  • Bogdan Buhăianu (PSD)
  • Gabriel Tănasă (PSD)
  • Marian Murariu (PSD)
  • Marius Buliga (PSD)
  • Andrei Amos (PNL)
  • Ada Macovei (PNL)
  • Cătălin Flutur (PNL) - absent
  • Raluca Curelariu (USR) - absent

 

Liberalii prezenți la runda de negocieri au fost de acord cu prețul stabilit în comisie, iar aici facem referire la Ada Macovei și Andrei Amos. În ciuda acestei poziții de acceptare a soluției, în Consiliul Local, prin telefon, Ada Macovei s-a abținut la ambele proiecte.

 

Iar Andrei Amos a votat împotrivă la unul dintre ele, iar la celălalt s-a abținut.

 

 

„Nu sunt de acord cu oportunitatea”

 

Întrebată cum explică cele două poziții contradictorii (din comisie și din plen), Ada Macovei a răspuns că a fost de acord la negocieri cu prețul stabilit, însă în Consiliul Local nu a mai văzut oportunitatea investițiilor.

 

„Nu sunt de acord cu oportunitatea, avem foarte multe lucruri de făcut și nu știu dacă... Nu ar trebui să le facem pe cele care sunt deja? Să le amenajăm, să le modernizăm, că sunt foarte multe lucruri de făcut. Tot cumpărăm și facem proiecte. Aș vrea să văd concret. Deocamdată cumpărăm un teren, vedem după aceea ce facem cu el și tot așa”,

Ada Macovei, consilier local PNL

 

A infirmat că votul său ar fi avut un substrat politic: „Din punctul meu de vedere, nu”, însă a recunoscut că la negocierile cu proprietarii Primăria a obținut cel mai bun rezultat: „La negociere s-a negociat cât s-a putut, era un raport expertiză, raport tehnic, s-a obținut un preț mai mic decât cel dat de expertiză. A fost în regulă”.

 

Și ce s-a schimbat în ședință?

 

„Nu consider că este oportun să mai cumpărăm terenuri și să facem în continuare investiții atât de mari, în nimic. Haideți să refacem tot ce este în momentul de față în proprietatea Primăriei, să modernizăm, să dăm în folosință și după aceea, cumpărăm în continuare și facem în continuare, dezvoltăm. Dar deocamdată nu păstrăm și nu modernizăm ceea ce avem. Cum arată tot orașul, la ce să mă refer, la toate parcurile care sunt încremenite așa... Și atunci le lăsăm așa, în curând nu o să mai fie...”,

Ada Macovei, consilier local PNL

 

„A fost un vot politic”

 

În schimb, Andrei Amos a recunoscut că la votul din Consiliul Local a intervenit partea politică.

 

„În CL noi am stabilit să votăm împotriva acestor achiziții. Noi am avut o discuție, grupul nostru al PNL și s-a hotărât că nu este oportună achiziția acestor terenuri pentru municipalitate. Consilierii PNL, toți cei care eram prezenți. Eu am fost întrebat ce s-a negociat și cum s-a negociat, am explicat ce s-a negociat și cât s-a obținut și s-a hotărât să votăm împotriva acestor achiziții pentru că nu sunt oportune pentru municipalitate”,

Andrei Amos, consilier local PNL

 

Mai departe, liberalul a explicat că în dimineața dinaintea ședinței a avut loc o discuție în grupul de consilieri PNL și s-a decis că votul va fi împotrivă, în ciuda deciziei din comisie. Și a încercat să enumere o serie de motive pentru votul împotrivă.

 

„Nu se poate face nimic acolo. Loc de joacă este vizavi, partea cealaltă este loc de joacă. E vorba de rampa aia de parcare și posibil să obținem și un preț și mai mic în urma acestui refuz. Deci nu este proiectul terminat cu totul, se poate repune pe ordinea de zi, se poate obține un preț mai mic, se poate renegocia”,

Andrei Amos, consilier local PNL

 

Fiind vorba despre întregirea patrimoniului Primăriei, pentru ca aceste achiziții să fie aprobate era nevoie de 16 voturi din partea consilierilor.

 

Proiectele au fost respinse având doar 13 voturi pentru, 6 împotrivă și patru abțineri (liberalii și Raluca Curelariu de la USR).

 

Iar acest lucru se întâmplă într-un context în care orașul este suprasaturat de mașini iar locurile de parcare sunt deja insuficiente. Dincolo de această necesitate, la licitațiile care au loc pentru concesionarea locurilor de parcare s-a ajuns ca botoșănenii să scoată din buzunare sume uriașe pentru plata anuală a unui loc pe care să-și poată parca autoturismele.

 

Click AICI pentru video, votul a fost acordat la minutul 2:35