O şomeră a tras statul în piept cu 86 de milioane de lei vechi

 

O botoşăneancă datorează statului român o sumă de nici mai mult nici mai puţin de 8.600 de lei noi. Debitul creat urmează a fi recuperat de Agenţia Judeţeană de Ocuparea Forţei de Muncă şi provine din acordarea indemnizaţiei de şomaj precum şi concedii medicale înregistrate pe perioada şomajului. Acesta este precedată de un alt botoşănean care şi-a creat debite de aproximativ 5.000 de lei.
Suma de peste 8.600 de lei care constituie debitul datorat de botoşăneanca în cauză provine din acordarea ajutorului de şomaj precum şi decontarea concediilor medicale de care aceasta a beneficiat în perioada amintită. Femeia a fost încadrată la societatea Serconf pe un post de conducere, astfel încît veniturile sale au fost unele semnificative. În aceste condiţii, la momentul intrării în şomaj şi această indemnizaţie a fost una pe măsură. „Această persoană în perioada în care a beneficiat de indemnizaţie de şomaj a avut şi concediu medical care va fi decontat de Casa de Asigurări de Sănătate, astfel încît perioada de acordare a şomajului a fost prelungită. Ea a acţionat în instanţă societatea de la care a fost dată afară şi a obţinut cîştig de cauză. În aceste condiţii noi trebuie să ne recuperăm banii, dar cum între timp femeia s-a pensionat, i s-a pus poprire pe pensie”, a declarat Sorin Şologon, director AJOFM.
Aceeaşi situaţie s-a întîmplat şi în cazul unui fost angajat al societăţii Electrocontact care a beneficiat de ajutor de şomaj pe o perioadă de 12 luni de zile. Acesta, la rîndul său şi-a acţionat fostul angajator în instanţă şi a obţinut plata retroactivă a drepturilor salariale. În aceste condiţii, el trebuie să înapoieze statutului indemnizaţia de şomaj pentru jumătate de an, valoarea totală ridicîndu-se la circa 5.700 de lei. Numărul total al şomerilor care şi-au creat debite către AJOFM este de peste 300, iar valoarea cumulată a datoriilor se ridică la suma de 139.000 de lei, adică aproape 1 miliard 400 de milioane de lei vechi.
Şi persoanele juridice sunt datoare statului
Nu numai şomerii trag statul în piept ci şi angajatorii. La această dată, aproape 40 de persoane juridice sunt îndatorate statului din diverse motive precum obţinerea unei subvenţii pentru un anumit număr de locuri de muncă şi nemenţinerea persoanelor încadrate în perioada cerută de lege sau netransmiterea la instituţie a numărului de locuri de muncă vacante. Valoarea totală a debitelor înregistrate de persoanele juridice se ridică la suma de 120.000 de lei.